Bild; Segrarna Backyard Porsön  fick ta emot buckla
Segrarna Backyard Porsön i mitten omgivna t v av tvåan Cockroaches och till höger trean I & Co

Backyard Porsön vann återigen SM i Yukigassen

Publicerad: 28 mars 2011

Studenter från Luleå tekniska universitet kan återigen stoltsera med SM-titeln i den japanska sporten Yukigassen efter final i Luleå på söndagen. SM titeln stod mellan laget Cockroaches som är utbytesstudenter vid LTU och fjolårssegrarna Backyard Porsön och det blev de sistnämnda som gick segrande ur snöbollsstriden

Bild; Jubel på isen
Jubel på isen när Backyard hivat iväg sista bollen

- Det var hårt men kul och det är väl så det ska vara, vi börjar ju vara stammisar i Japan och det kommer att bli riktigt roligt att komma dit igen. Hoppas att det kommer att gå bättre för oss i VM nästa gång, säger Marcus Nyberg, lagledare i Backyard Porsön.

Redan efter första set fanns indikationer på att Backyard Porsön skulle vinna över Cockroaches, även om det inte var någon promenadseger direkt. Två spelare i det sistnämnda laget träffades ganska tidigt av två hårda bollar och fick lämna planen, men Cockroaches returnerade även några välriktade pärlor mot segrarna. Första set slutade 7-5 till Backyard Porsön. Sedan avgjordes matchen ganska snabbt i andra set då flera spelare i Cockroaches prickades och fick gå av planen.

Bild: Försök att fånga flaggan
Försökte fånga flaggan, men förgäves

Laget som består av utbytesstudenter från olika håll i Europa t.ex Spanien, Frankrike och Tyskland, försökte i ett sista desperat försök att lägga beslag på motståndarlagets flagga men utan resultat. De gick dock inte lottlösa ur tävlingen, därför att andra platsen ger en resa till norra Finland och Europamästerskap i Yukigassen senare i vår.  För vinnarlaget och guldmedaljörerna blir det återigen Japan och VM där nästa år.

Bild: STIL Lacrosse försökte med hårda bollar men förgäves
Hårda och välriktade bollar hjälpte inte STIL Lacrosse

Tredje plats, dvs. bronsmedaljen, gick till studentlaget I & Co i hård batalj med laget STIL Lacrosse. Även den matchen avgjordes ganska tidigt då I & Co kunde notera 10-0 i poäng efter första set.

Matchen avgjordes i andra set till fördel för I & Co. För vinnarlaget och bronsmedaljörerna blir det att åka till Nordnorge och delta i Nordiska mästerskap i Yukigassen den 23 mars, så vida inte någon tentaperiod sätter P för det vill säga.

Bild; Laget RUNE från Lunds Universitet
Laget RUNE från Lunds Universitet fick åka hem utan seger, men med en erfarenhet rikare och med ett glatt humör.

Ett studentlag från Lunds universitet som tagit sig ända upp till Norrbotten för att delta vid SM i Yukigassen, fick se sig besegrade i kvartsfinal mot silvermedaljörerna Cockroaches.¨

Vinnarlagen fick ta emot resecheckar och guldmedaljörerna även en ”buckla” av universitetsdirektör Staffan Sarbäck, Luleå tekniska universitet. Segercermonin avslutades med fyrverkeri och jubel av en publik på flera hundra åskådare som tagit sig ut på isen i Luleås norra hamn.