Bild; Produktion av högpresterande stål
Produktion av högpresterande stål Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Forskning om högpresterande stål till vindkraftverk och andra produkter

Publicerad: 27 mars 2011

Höghållfast stål i torn till vindkraftverk är ett av flera forskningsprojekt som redovisas vid ett seminarium vid Luleå tekniska universitet. Det är universitetets Centrum för högpresterande stål - CHS - som står bakom seminariet. Där ska även CHS företagsprojekt och framtidsvision lyftas fram.

- Den svenska industrins konkurrenskraft, inte minst företagen i Norrbotten, gynnas av kvalificerad forskning om höghållfasta stål och där är CHS och Luleå tekniska universitet ledande, säger Mats Oldenburg professor i Hållfasthetslära vid LTU och även verksamhetsledare för CHS.

Vid ett seminarium som CHS anordnar, kallat CHS 2015, kommer flera forskningsprojekt att redovisas, såväl doktorand- som industriprojekt. Forskare från LTU medverkar liksom även representanter från företagen. Forskning om höghållfast stål för torn till vindkraftverk, fordonsrelaterad forskning i mikro- och nanostrukturer för bättre kvalitet av det höghållfasta stålet, friktion och slitage mellan verktyg och ämne vid varmformning av höghållfast stål till bl a bilindustrin. Det är några exempel på doktorandprojekt som kommer att tas upp på seminariet.

CHS arbetar också med ett antal direkt industrirelaterade projekt i samarbete med företag som kommer att redovisas. Dessutom kommer visioner och planer för CHS framtida verksamhet att läggas fram.

Förutom forskare och doktorander från Luleå tekniska universitet, deltar representanter för Olofsfors AB, Rerail AB, Accra/Linde+Wiemann, Scancon Industrimontage AB.