Paradise-Bay-webb.jpg
Sjölejon en växande turistattraktion i Antarktis

Forskning om turism i Antarktis

Publicerad: 1 april 2011

Två sjölejon lapar sol på Paradis- Bay utanför den Antarktiska halvön. Bilden är tagen under en av åtta landstingningar som universitetslektor Hans Gelter och två studenter på Luleå tekniska universitet gjorde på en forskningsresa om Polarturism.

Se TV-inslaget i länken: SVT Gomorron 31 mars:

På torsdag, 31 mars fick Hans Gelter och en av de två enda svenska studenter som medverkade på forskningsresan från Luleå tekniska universitet, visa fotografier och film och berätta om sina intryck av Antarktis och Polarturism inför hela svenska folket. Det var i SVT Gomorron Sverige. Mäktig natur och orört djurliv visades.

– Det vi kunde märka på vår resa var att det var färre pingviner i området än tidigare, men om det var en tillfällighet eller vad det berodde på vet vi inte ännu, säger Hans Gelter.

Besökarna som gick i land på någon av landstigningsplatserna på Antarktiska halvön fick varken äta eller göra toalettbesök på plats. Bara gå i land, insupa natur och djurliv, fotografera och sedan åka tillbaka till fartyget igen.

Paradise Bay båt webb.jpg
Isbergen skiftade i alla möjliga nyanser av blått

Det blev många sköna bilder av djur och naturliv och även filmat material under forskningsresan som gick till en del av världen där en speciell form av turism växer sig starkare, Polarturism. Bakom kameran fanns ofta Hans Gelter, universitetslekor på Upplevelseproduktion i Piteå, vid Luleå tekniska universitet. Trots starkt reglerad turism i området stördes dock djuren ibland.

– En del turister var för närgångna när de skulle ta bilder och skrämde bland annat iväg just sjölejon, säger Hans Gelter.

Den friska luften, den orörda naturen och de imponerande och stora isbergen som skiftade i alla möjliga nyanser av blått  som hon inte ens visste existerade, har gjort intryck på LTU- studenten Martina Rosenberg. Hon minns också det första mötet med pingvinerna, vackert och sedan plötsligt obehagligt och mäktigt när den vilda naturen gjorde sig påmind.

- Det dök det upp en leopardsäl bredvid vår gummibåt, och högg en pingvin och åt upp den !  Hur leopardsälar ser ut ? De ser inte så snälla ut. De har stora gula huggtänder och lever på pingviner. Man tyckte förstås synd om pingvinen, även om det är naturens gång, säger hon.

Kursen i polarturism gav Luleå tekniska universitet i samverkan med den kanadensiska organisationen ”Student-On-Ice”. Det är första gången som två svenska studenter har varit med på resan och de kom från just Luleå tekniska universitet har betalat mycket själva för forskningsresan. De åkte tillsammans med ett 50-tal deltagare från olika länder med det stora fartyget M/S Ushuia över fruktade Drake Passage mellan kap Horn och Antarktis med världens oroligaste sjö. Ibland var vågorna tio meter höga.

– Polarturismen har ökat explosionsartat och det är därför viktigt att studera dess konsekvenser i de här känsliga miljöerna, säger Hans Gelter.

Paradise Bay gänget.jpg
Universitetslektor Hans Gelter i Antarktis med studenterna Martina Rosenberg och Linnea Holmberg vid Luleå tekniska universitet.