Hoppa till innehållet
Bild; Adam Danisovic
Adam Danisovic, tidigare utbytesstudent vid LTU, kan allt om snöbollsporten Yukigassen och var huvuddomare i årets upplaga av SM i Yukigassen.

Kom från Slovakien för att döma SM i Yukigassen

Publicerad: 21 mars 2011

Adam Danisovic reste från Bratislava i Slovakien för att vara huvuddomare vid årets SM i Yukigassen i Luleå. Som utbytesstudent vid Luleå tekniska universitet under 2010 blev han så fascinerad av sporten att han lärde sig allt om den. Han studerar nu i sitt hemland, men har planer på att återvända till Luleå i höst.

- Jag studerade i Luleå i ett år som utbytesstudent och då fick jag kontakt med Yukigassen som linjedomare och jag tyckte om spelet, säger Adam Danisovic som är huvuddomare i årets SM.

Efter fjolårets upplaga av Yukigassen i Luleå, blev han så fascinerad av spelet att han reste till Finland och Norge för att döma. I Norge hålls årligen nordiska mästerskap i Yukigassen och i Finland europeiska mästerskap och det var de tävlingarna som lockade. Det var en ren tillfällighet att han fastnade för sporten inledningsvis, då han träffade en annan student på LTU:s universitetsbibliotek.

- Det var en tjej som spelar Yukigassen och hon sade att Yukigassenförbundet behöver fler domare och jag anmälde mig och fick utbildning av tre erfarna finska domare. Det var de domarna som senare bjöd in mig till Norge och Finland, säger han.

De finska domarna som deltog under vinterfestivalen vid Luleå tekniska universitet 2010 där kval till SM i Yukigassen genomfördes, tyckte att de skulle ge Adam en chans att vara huvuddomare.

- Den finske domaren stod vid sidan av mig och hjälpte mig att döma och han tyckte om att jag vågade bli huvuddomare, säger han.

Vid årets SM i Yukigassen står Adam Danisovic helt på egna ben och sköter huvuddomarskapet med bravur. Han kom till Luleå för att döma årets SM i Yukigassen, men även hälsa på gamla studiekamrater. Till vardags går han en kandidatutbildning i internationell handel i Bratislava, Slovakien men efter det tänker han återvända till Luleå tekniska universitet.

- Eftersom jag trivs i Sverige så tänker jag fortsätta här i Luleå till hösten på ett program om internationell business, säger han.