laser-webb-600.jpg
Synlig Nd:YAG-laser märker plåten

Konst möter teknik

Publicerad: 17 maj 2011

För första gången anordnades en heldag för konstnärer om teknik på Luleå tekniska universitet i Luleå. Initiativet kommer från Norrbottens konstkonsulent Bengt Frank och forskaren Hans Engström på institutionen för Teknikvetenskap och matematik.
De 17 deltagande konstnärerna fick bland annat studera laserteknik och Optisk mätteknik och det väckte helt nya och spännande frågor till forskarna.

Lyssna på reportage om Konst möter Teknik i länken: Sveriges Radios Kulturnytt P1

Tanken med dagen Konst möter Teknik var att få till ett  möte mellan konstnärer från Norrbotten och Västerbotten och forskare på Luleå tekniska universitet. Över kaffekoppen efter förmiddagens första pass och lunchen på Wibergsgården kom samtalen i gång om att utöka denna samverkan ytterligare ett steg i framtiden. Det talades om workshop till hösten, och, tänk om, det fanns en Konstateljé på LTU dit konstnärer kunde komma och använda sig av exempelvis laserteknik i samarbete med dem som har kunskapen att hantera den.

Under just detta kaffe på maten satt konstkonsulent Bengt Frank och myste i sin fåtölj.

-  Vad jag hoppas på av dagen? Ja, det som pågår här just nu, sade han och svepte runt med handen och visade på de spontana samtalen som pågick mellan konstnärer och forskare i kafferummet.

Ett av de moment som visades för konstnärerna under förmiddagen var Optisk mätteknik. Deltagarna fick se hur hologram fungerar, hur ett objekt rekonstrueras med lasersljus och på så sätt kan ses genom en gammaldags holografisk glasplåt, trots att objektet inte längre existerar för blotta ögat, som trolleri tyckte forskaren själv.

- Jag har fått otroligt bra respons i dag och har fått fantastiskt mycket frågor, och sådana frågor som jag inte möter här på universitetet dagligdags. En fråga var om ett material kan komma ihåg att mekaniska vågor gått igenom det, en annan om man kan skilja vanligt vatten från vigt vatten. Vissa av frågorna ska nog få förbli lite olösta, sade Per Gren, forskare i Optisk mätteknik med ett klurigt leende.

För honom själv blev nog överraskningen, det stora intresset för och i vissa fall hänfördheten över, rent tekniska och naturvetenskapliga företeelser som hos en betraktare också kan upplevas som otroligt vackera och som konst. Att i bild få se hur en vattendroppe klyver vattenytan, eller att faktiskt med egna ögon direkt kunna se värmen som omger en människas hand i kontrast mot den svalare luften runtomkring oss, den här dagen luften i labbsalen, precis så som luften kan dallra och bli synlig över het asfalt en varm sommardag, då blir världen överraskande stor i det lilla. Här visades detta med Schlierenteknik – och det blev effektfullt; värmen runt våra händer går fantastiskt nog att se!

IMG_1199.jpg
Första raden från vänster: Dennis Pettersson, Mats Wikström, Ludwig Franzén, Birgitta Linhart, Dan Lestander, Victoria Andersson, Tryggve Lundberg, Erik Holmstedt, Carlos Segovia Längst ner från vänster: Kerstin Hedström, Hans Engström, Bengt Frank, Sara Edström, Anja Persson, Agneta Andersson, Göran Åberg, Jette Andersen, Karin Lena Ylipää Lainio, Pilar de Burgas , Per Gren

- Den visar upp något fullt naturligt men som inte är synligt i vardagen, sade Ludwig Franzén, konstnär från Galleri Verkligheten från Umeå.

- Så vackert, vad fint, sade konstnären Erik Holmstedt.

Deltagarna fick även se hur laserteknik kan användas utifrån en skiss, som scannas av. Sedan görs ett program för lasermaskinen så att den kan skära ut ”skissen” i plexiglas eller i plåt med mycket stor precision, något som skulle vara till nytta vid större, detaljrika konstverk. Den laser som visades var både osynlig koldioxidlaser och Nd:YAG-laser, som på grund av reducerad våglängd får ett synligt grönt ljus och som kan användas för att märka mer beständigt på plåt.

–  Lasern  skickar ut små korta pulser som förångar materialet och skapar små gropar som gör att du kan märka plåten, berättade Hans Engström.

På eftermiddagen höll professor Dennis Pettersson en demonstration om designteknik och forskarassistent Håkan Fredriksson om Robotteknik.

Dagen Konst möter Teknik anordnades i samverkan mellan Luleå tekniska universitet och Norrbottens konstkonsulent Bengt Frank och är en del i EU-projektet Indlas.