Bild; Östen Mäkitalo var under ett 20-tal år var verksam vid LTU
Östen Mäkitalo var under ett 20-tal år verksam vid LTU

Mobiltelefonins fader som forskat vid LTU har avlidit

Publicerad: 21 juni 2011

Östen Mäkitalo, som kallades ”mobiltelefonins fader” har avlidit hastigt och var verksam in det sista. Han var en av initiativtagarna till kompetenscentret CDT vid Luleå tekniska universitet. Det var vid Televerket som Östen Mäkitalo i sin forskning utvecklade den första fungerande mobiltelefonin.

- Jag har jobbat tillsammans med Luleå tekniska universitet i snart 20 år och var med och grundade CDT (Centre for Distance-spanning Technology), ett kompentenscenter vid universitetet, sade Östen Mäkitalo bl a i en intervju med tidningen Computer Sweden för 6 år sen.

CDT blev en helt ny typ av forskningsmiljö, med många aktiva organisationer, företag och pilotanvändare. Målet med verksamheten var att vidga den tillämpade IT-forskningen kring mobilitet och Internet. Centralt för verksamheten inom centret var att arbeta med riktiga användare och sätta deras behov i fokus, något som CDT under senare år utvecklat till en av världens bästa miljöer för att experimentera med nya tjänster.

- Några av Östens unika förmågor var att ta sikte på det som kommer att bli möjligt och värdefullt i framtiden, men som inte är det idag, samt att få människor omkring sig att våga ta stora initiativ och övervinna hinder för att ta tillvara framtida möjligheter. Trots att jag haft Östen som styrelseordförande och mentor sedan 1997, hade han nya kunskaper och erfarenheter att dela med sig av varje gång vi träffades" säger CDTs verksamhetsledare Mikael Börjeson.

Östen Mäkitalo är född i byn Koutojärvi mellan Kalix och Övertorneå och var också en av medlemmarna i Norrbottensakademin. Han var en av personerna bakom det mobila NMT-systemet, vars uppbyggnad gav en ny typ av mobiltelefoni och som brukar kallas ”första generationens mobiltelefoni”. Mäkitalo var också en av nyckelpersonerna bakom utvecklingen av GSM-systemet.