Hoppa till innehållet
Bild; Svetsade block som används i tillverkning av snowboards
Svetsade block som används i tillverkning av snowboards. Källa; Avhandling, M Vasiri

Ny träforskning ger möbelindustrin nya möjligheter

Publicerad: 28 mars 2011

/FORSKNING/ Att svetsa trä i istället för att limma är en miljövänlig teknik som forskaren Mojgan Vaziri vid LTU Skellefteå har utvecklat för träslaget furu. I en ny doktorsavhandling presenterar hon tekniken som går ut på att trästycken av furu, som svetsas ihop under stark värme, klarar fukt och bli dubbelt så hållbara som
om de vore limmade.

 

- Det ger helt nya möjligheter för träindustrin som kan tillverka möbler, golv och tak utan att behöva använda miljöfarligt lim, säger Mojgan Vaziri, teknologie doktor inom Avdelningen för träteknologi vid LTU Skellefteå.

Mojgan Vaziri, som är född i Iran, har klarat av sin doktorsavhandling på rekordtiden två och ett halvt år, jämfört med fyra eller fem år som är vanligt. Trots den korta tiden har hon lyckats ta fram en lösning för träslaget furu som kan revolutionera möbelindustrin. Hon har utvecklat en teknik som gör att två trästycken kan svetsas ihop i en fog som blir dubbelt så starkt som om den vore limmad och som dessutom tål fukt. 

- Jag har testat sammanfogade furubitar som har fått ligga i vatten drygt ett år utan att fogen har blivit svagare, säger hon.

Träsvetsning, som tekniken kallas, är en mekaniskt framkallad friktionsprocess där träet i en temperatur på ca 450 grader frigör ämnen som kan pressas samman till en stark fog. För att kunna beskriva träets förmåga att ta åt sig och sprida fukt har hon använt datortomografi och MRI (Magnetic Resonance Imaging).

- Det är kraftfulla forskningsverktyg och jag har med hjälp av dessa kunnat se att man kan förbättra beständighet mot vatten hos svetsat trä genom att ändra på olika parametrar, säger hon

Mojgan har också i sitt forskningsarbete samarbetat med ENSTIB i Epinal, Frankrike. Hon kommer också att få en fransk doktorsexamen efter en andra disputation i Frankrike.