Bild; Rektorer inviger CiiR
LTU:s rektor Johan Sterte och Handelshögskolans rektor vid Umeå Universitet Lars Lindbergh gör en "kanoninvigning" av CiiR

Nytt svenskt forskningscenter för innovation invigt

Publicerad: 29 mars 2011

På onsdagen invigdes ett nytt nationellt s. k. excellencenter vid Luleå tekniska universitet,
för forskning om entreprenöriella innovationssystem. Kompetenscentret går under
namnet CIIR (Centre for Interorganisational Innovation Research) och är ett samarbete mellan LTU och Umeå Universitet

Bild; Johan Sterte, rektor LTU
LTU:s rektor Johan Sterte höll invigningstal.

- Det finns ett behov av mer kunskap vad det är som krävs för att få en framgångsrik företagsutveckling och det är vad CIIR ska arbeta med, sade LTU:s rektor Johan Sterte och välkomnade samtidigt ett utökat samarbete med Umeå universitet .

- Jag har väldigt stora förhoppningar på det här aktuella centret CIIR. Det ska bli spännande att följa och se vad som egentligen kommer ut av det. Jag tror, för att det här ska bli riktigt bra, så måste det bygga på ömsesidighet, tillit och att alla hjälper till, sade Lars Lindbergh, rektor för Handelshögskolan vid Umeå universitet i samband med invigningen.

Publik.jpg

Intresset var stort när CIIR invigdes på onsdagen och LKAB-salen vid LTU var utnyttjad till sista plats. Centrets forskning sker i samarbete mellan flera forskningsämnen och centrumbildningar vid LTU och Umeå universitet. CIIR har siktet inställt på att utveckla nya kunskaper för såväl nationella som regionala aktörer och företag för att på ett bättre sätt driva utvecklingen av nya innovativa produkter, tjänster, processer och organisatoriska lösningar. CIIR kommer i sina olika forskningsprojekt även ha ett särskilt fokus på Internet och kommunikationsteknologi (IKT) som ökar i betydelse, liksom även nya digitala innovationer.

Bild; Professor Håkan Ylinenpää
LTU-professor Håkan Ylinenpää blir föreståndare för det nya kompetenscentret.

- Det här är ett åtagande men också ett förtroende som vi fått av olika finansiärer. Vi ska jobba med en mångvetenskaplig inriktning och det vi tar fram i form av ny kunskap ska framförallt ha hög relevans för policymakers, vilket är varumärket för det här centret och vi ska ha fokus på icke storstadsområden, säger Håkan Ylinenpää professor vid Luleå tekniska universitet och föreståndare för CIIR.

Bild; Professor Nicola Bellini
Professor Nicola Bellini från IRPET, Italien

Att innovation är någonting komplext som behöver tillföras ny kunskap fick även starkt stöd av huvudtalaren vid invigningen av CIIR, professor Nicola Bellini från IRPET (Regionala institutet för ekonomisk planering, Toscana, Italien)

- Vi kommer inte att ha en klar teknologisk fördel i framtiden och det måste man ha i åtanke. Det är många länder, t ex Indien och Kina, som hinner i fatt väldigt snabbt i teknologiskt utveckling,  så innovation måste utformas på ett mer komplext sätt. Innovation är ett socialt fenomen, en social process, sade han bl a