Prisade för Braille-Box

Publicerad: 12 maj 2011

Den 4 maj var Jens Kallin och Max David Eriksson med i Gomorron Sverige. I direktsändning berättade de om sitt prisbelönta examensarbete från Teknisk design på Luleå tekniska universitet.

Se TV-inslaget i länken:  Gommorron Sverige

Att vara blind och med hjälp av känseln förstå hur en produkt fungerar- det var utmaningen för Max David Eriksson och Jens Kallin på Teknisk design på Luleå tekniska universitet – och de lyckades.

Nu tilldelas de en av världens mest prestigefyllda designutmärkelser Red Dot Design Award för sin design av Braille Box, en punktskriftskrivare för blinda och synskadade.

Utmaningen för LTU-studenterna när de designade dataprintern för blinda och synskadade var att maskinens funktion skulle gå att förstå utifrån sin form. Därför har produktens delar tillverkats i olika material och dessutom i kontrastfärger. Dessa är vägledande för hur dataprintern ska användas.

- Vi har arbetet med ledande, instruerande former och kontrasterande material, så att man ska kunna förstå produkten med händerna, säger Max David Eriksson.

Genom att använda glas för de aktiva delarna av printern där papper sätts in respektive kommer ut efter utskrift, och aluminiumplåt för de icke- aktiva delarna går det för en blind att förstå och använda maskinen. För den som har ledsyn hjälper det att glasdelarna är mörka och transparenta. De lyser under utskrift och blinkar när något gått fel. De icke aktiva delarna av aluminium är ljusa.

- Det gällde att få en maskin som både synskadade och seende kan använda, för en servicetekniker av en printer är oftast seeende, säger Jens Kallin.

Designen av Braille Box gjordes som ett examensarbete på Luleå tekniska universitet för företaget Index Braille. Ett år senare har examensarbetet blivit nominerat till vad som kallas ”Designernas Nobelpris”, Red Dot Award, ett designpris för industriell design. Priset delas ut 4 juli i Essen.

- Jag har nog aldrig blivit så glad som när jag fick beskedet om utmärkelsen. Den betyder så oerhört mycket, en bekräftelse på att vi gjort något bra. Det känns riktigt, riktigt stort, säger Max David Eriksson.