Caroline-Eriksson-2-600.jpg
Caroline Eriksson, en av de LTU:studenter som fick möta filmeffektföretagen vid GRADSHOW 2011. Foto Mia Ahlstrand

Studenterna fick höga betyg av filmeffektföretag

Publicerad: 25 mars 2011

Ännu högre standard än i fjol på studenternas projekt. Den bedömningen gjorde några av världens största filmeffektföretag som nyligen deltog vid GRADSHOW 2011 arrangerad av Luleå tekniska universitet och dess studenter i Skellefteå. Filmeffektföretagen Framestone, Double Negative och Moving Picture Company (MPC) deltog vid showen i Skellefteå.

- Jag tycker att projekten var bra förra året, men standarden i år är ännu högre, sade Ben Owen rekryterare från MPC.

GRADSHOW är ett sätt för LTU:s avgångsstudenter som läser datorgrafik och datorspelsutveckling i Skellefteå att få presentera sina projekt för filmeffekföretagen och så småningom få jobb. På MPC återfinns idag flera studenter från Luleå tekniska universitet, både i London och i USA och Ben Owen har höga förhoppningar om att kunna rekrytera ännu fler studenter.

Olle-Rydberg-webb.jpg
Olle Rydberg, representerar filmeffektföretaget Double Negative har tidigare studerat vid LTU

Olle Rydberg, tidigare student vid LTU i Skellefteå arbetar numer åt filmeffektföretagetDouble Negative och har liknande uppfattning om de projekt som årets LTU-studenter presenterat vid årets GRADSHOW.

- Idag är jag här för att ta del av de projekt som presenteras och hjälpa våra rekryterare att hitta talanger. Jag har följt de olika projekten på olika projektbloggar som funnits tillgängliga under projekttiden. Nivån på projekten är högre än vad jag trodde, när man ser till den korta tid de haft på sig, säger Olle Rydberg från Double Negative.

För studenterna själva är showen en chans att skapa ett intresse, få visa upp vad man presterat och på så vis imponera på företagen.

Daniel-Axelsson-webb.jpg
Daniel Axelsson, en av LTU:studenterna visar sin grupps animering. Foto Mia Ahlstrand

- Jag hoppas kunna knyta kontakter som på sikt kan hjälpa mig att få jobb på ett av de här företagen. Det är slutmålet med att medverka i GRADSHOW 2011, säger Daniel Axelsson som går årskurs tre i datorgrafik vid Luleå tekniska universitet.

Han är en av sex studenter som medverkar i projektet Greed Cliffe inom vilket man skapat en animerad kortfilm med två karaktärer, med enkel handling och med mycket rörelse. Caroline Eriksson är en annan student som utvecklat ett eget projekt och skapat en verklighetstrogen zombie.

- Jag är nöjd och stolt över slutresultatet, säger hon och har siktet inställt på en anställning vid ett av filmeffektföretagen som besökte GRADSHOW 2011.

Femton olika studentprojekt visades upp i en utställning under showen, varav fyra presenterades från en scen. Det är det första stora projekt som studenterna får utforma själva från start till mål. De får välja om de vill arbeta enskilt eller i grupp och de får även bestämma vilken inriktning varje projekt ska ha. Arash Vahdat, utbildningsansvarig för datorgrafik vid Luleå tekniska universitet berättar att projekten är mycket uppskattade av studenterna.

- Det här är väldigt inspirerande och lockande för våra studenter. Det är det första stora projekt som de får utforma själva från start till mål och det är ju en otroligt rolig utveckling att företagen kommer in från London  för att rekrytera och se standarden på våra studenter, säger Arash Vahdat.

Text Mia Ahlstrand