Bild; Caroline Åkerberg, LTU student och bilförare
LTU-studenten Caroline Åkerberg, förare av Skilzi redo för testvarv på Arcushallen i Luleå

Studenternas bil Skilži testkördes på Arcus

Publicerad: 11 maj 2011

Mitt ibland Arcushallens egna eldrivna sopmaskiner testkördes LTU-studenternas bil Skilži på onsdagen, inför den europeiska tävlingen Shell Eco Marathon i slutet av maj. Vid testet visades även den webbsida som studenterna utvecklat och som kommer att ge information om bilens status under tävlingen

- Vi får nu möjlighet att i god tid testa vår tekniska status inför tävlingarna senare i maj och justera eventuella brister, dessutom kan vi kalibrera de olika sensorer som ska ge information om bilens status över Internet direkt under tävlingen, säger Julia Eriksson, LTU-studenternas projektledare i Team Baldos.

Direktinformationen ska kunna förmedlas till intresserade över hela världen via den webbsida som studenterna utvecklat. Det betyder att man kan följa Skilžis tillstånd i realtid under Shell Eco Marathon. Under visningen på Arcushallen kunde olika variabler avläsas som hämtats via sensorer i bilen. De visar motorns temperatur under körningen, vilken bränsle/luftblandning som tillförs motorn, nivå på bränsleinsprutning osv. Där kommer även bilens hastighet att kunna avläsas med hjälp av GPS.

Sista finjusteringen av Skilži med bränslepåfyllning via manuellt sug i slang av studenten Petrus Gedda föregick varvloppet i Arcushallen. Iklädd tävlingsoverall och hjälm kunde sedan Caroline Åkerberg student och förare ta plats i Skilži för att testköra inför årets upplaga av Shell Eco Marathon i tyska Lausitz 26-28 maj.

Bild; Testvarv på Arcushallen i Luleå
Testvarv på Arcushallen i Luleå