Hoppa till innehållet
Bild; Ballonger skickades till väders vid jubileets invigning
Ballonger skickades till väders vid jubileets invigning

Tal från hög nivå och jättetårta invigde LTU 40 år

Publicerad: 29 augusti 2011

Massor av studenter, anställda och gäster fick äta god tårta, höra tänkvärda tal från A-husets tak, accompanierat av slagverk och trumpeter. Så kan man sammanfatta inledningen på höstens 40-årsfirande vid Luleå tekniska universitet. Invigningen var upptakten till en rad aktiviteter under hösten fram t o m den akademiska högtiden i november

- Vi är stolta över i princip allt, kort sagt över LTU, sade Johan Sterte rektor vid Luleå tekniska universitet och han räknade givetvis även upp ett antal konkreta exempel på detta och så invigde han 40-årsfirandet vid universitetet, till accompangemang av trumpeter och raketer. 

Bild; Duon Evolution Percussion
Duon Evolution Percussion

Innan dess hade duon ”Evelution Percussion” trummat in Dave Hollindens komposition ”Surface tention” med precision och intensitet. En duo som består av Maria Finkelmeier, trumlärare och Jake Remington mastersstudent i slagverk vid musikhögskolan i Piteå, som är en del av LTU. Det var faktiskt inte bara slagverk, trumpeter och en gigantisk tårta som krönte invigningen av LTU:s 40 årsfirande. 

Alla inbjudna fick även höra tal från hög nivå av LTU:s rektor Johan Sterte och Luleås kommunalråd Karl Petersen.

Bild; Johan Sterte, rektor LTU, Karl Petersen Kommunalråd, Luleå (fotomontage)
Johan Sterte, rektor LTU och Karl Petersen kommunalråd, Luleå (Fotomontage)

- Luleå tekniska universitet är tveklöst norrbottens viktigaste varumärke. Utan LTU hade vi varit en betydligt fattigare del av landet, tyckte kommunalrådet.

Han trodde sig kunna ana att hans företrädare Nils Malmgren, som varit kommunalråd då Luleå högskolenhet kom till för 40 år sen, skulle bli lycklig i sin himmel om han vetat av vad det blivit av utbildningsenheten. Till sist levererade Karl Petersen en hälsning från sig själv och Norrbottens landshövding av närmast dånande karaktär

 - V I  Ä L S K A R  E R

Rektor Johan Sterte hade läst Wikipedia och konstaterat att där stod mycket fint om LTU, samt att orsaken till universitetets framgång vilar på pionjäranda, politiskt stöd och nytänkande, därtill att det skapats attraktiva program och ett aktivt studentliv med studentkårer som betytt mycket. 

Bild; Mycket folk kom för att lyssna - kanske någon känner igen sig
Mycket folk kom för att lyssna - kanske någon känner igen sig

Lärare, forskare, studenter, gäster med flera hade lagom till invigningen på slaget 12.30 letat sig ner mellan A och B husen för att se och lyssna. 

Delar av Snapsakademien och dess dirigent Ida Persson
Delar av Snapsakademien och dess dirigent Ida Persson

Kören ”Snapsakademien”, med sångpedagogen Ida Persson som dess dirigent, klämde i med ”Ja må han leva”. Sen blev det dags för 160 meter lång tårta som var uppdukad längs regnbågsallen, en tårta som på förmiddagen engagerat många ur LTU:s personal. 

Bild Åsa Liinanki och Ulrika Beritsdotter sliter med tårtorna
Åsa Liinanki och Ulrika Beritsdotter sliter med tårtorna

Flera olika personalkategorier och även några studenter kunde man se engagerade i att hjälpa till med att få ordning på de levererade tårtdelarna. Det gällde att köra stålkorgarna med tårtor försiktigt över det knaggliga underlaget på Regnbågsallén, vilket Åsa Liinanki och Ulrika Beritsdotter från 
Studentservice skötte med bravur. 

Bild; Karin Jonsson med tungan rätt i mun
Karin Jonsson, projektledare med tungan rätt i mun

Efter lite förseningar av bord, blev den så småningom omsorgsfullt arrangerad med hjälp av spadar och saxar. Karin Jonsson som är LTU:s projektledare för 40 årsjubileet vad djupt engagerad och koncentrerad. Runt det långa bordet samlades fikasugna studenter, anställda och gäster.

Bild: 160 meter lång tårta klar att äta
160 meter lång tårta klar att äta

Tårtan slår visserligen inte det turkiska rekordet från semesterorten Antalya på drygt 2, 5 kilometer enligt Guiness Rekordbok, men med sina 160 meter håller den väl i nationell jämförelse. 

Bild; Elisabeth Johnsson var först anställd Luleås högskoleenhet
Elisabeth Johnsson var först anställd vid Luleå högskoleenhet

En av de som njöt av tårta och samkväm var Elisabeth Johnsson, först anställd vid lärosätet, tillsammans med Rune Andersson (känd industriman). När Luleå Högskolenhet startade för fyrtio år sen träffades de två på trappen till Köpmangatan 6 där det hela började, berättar Elisabeth

 - 40 år av mitt liv har jag varit här och det säger ju en del, jag har inte valt bort det. Tänk alla intressanta människor jag har fått möta här, säger Elisabeth Johnsson när hon tänker tillbaka. 

Bild; Förmiddagens tårtförberedelser sågs även från hög nivå
Förmiddagens förberedelser med tårtan sågs även från skyhög nivå