Hoppa till innehållet
Bild; Fredrik Häggström, Harald Hernnäs och Anders Nordin
LTU-studenterna Fredrik Häggström, Harald Hernnäs och Anders Nordin vann årets Teknik-SM

Teknik-SM vanns av studenter vid LTU

Publicerad: 13 maj 2011

LTU-studenterna Fredrik Häggström, Harald Hernnäs och Andreas Nordin blev Sveriges bästa teknikstudenter när de ”kammade hem” segern i årets upplaga av Teknik-SM. Laget ”Alla bitar i byten” som de tre studentera tävlade i lyckades uppnå hela 208 poäng och därmed slå fjolårssegrarna från Lund med fem poäng.

 

– Det var i absolut sista minuten av tävlingen som vi förstod att vi vunnit, inför sista momentet ledde vi med en poäng - och det gick vägen! säger lagledaren Harald Hernnäs.

För första gången kan Luleå tekniska universitet titulera sig Svenska mästare i Teknik-SM. Tre gånger tidigare har ett LTU-lag varit i final, men då har det inte räckt ända fram. Den här gången gjorde det, det - och vilken rafflande seger.

Rektor Johan Sterte kollade upp resultatet från tävlingen det första han gjorde på morgonen, och gissa om morgonen började bra. Han är mäkta stolt över tre studenternas superseger.

– Jättekul! Jättekul att vi lyckades. Vi har varit i final tidigare - den här gången visade vi dem!  säger Johan Sterte som gratulerat laget per telefon på förmiddagen. 

– Det här är också en form av bevis för att våra utbildningar är konkurrenskraftiga. Vi står oss väl i konkurrensen, säger Johan Sterte.

För LTU-laget som nu kan titulera sig Svenska Mästare i Teknik-SM väntar en spännande segerresa till Kina.

- Nu försöker vi bara smälta det här, men någon gång i höst åker vi i väg till Shanghai, säger en mycket glad Harald Hernnäs.

Här är slutresultatet efter årets final i Teknik-SM:

1) ”Alla bitar i byten”, Luleå tekniska universitet (Harald Hernnäs, Fredrik Häggström och Andreas Nordin) 208 poäng
2) ”Brygghuset FINN”, Lunds tekniska högskola (Jonatan Kåhrström, Petter Lindholm och Simon Frennberg) 203 poäng
3) ”1338”, Linköpings tekniska högskola (Linus Mellberg, Emil Lundquist och Henrik Persson) 165 poäng

Teknik-SM (Svenska Mästerskapen i Framtida Teknik) instiftades år 2000 och är den enda tävlingen där landets blivande ingenjörer och naturvetare får möjlighet att utmana varandra i framtida teknik. I år deltog mer än 400 studenter, fördelade på 140 lag, från 16 tekniska högskolor och universitet. Tävlingen arrangeras av Sveriges Ingenjörer i samarbete med bland annat Sandvik och Saab.

Finalen, som gick av stapeln i Ingenjörshuset i Stockholm, var en av flera aktiviteter under Teknikdagarna som Sveriges Ingenjörer arrangerar 11-13 maj för att stimulera teknikintresset bland barn och unga.