Hoppa till innehållet

CERN bland 110 utställare på LARV

Publicerad: 24 januari 2018

Luleå tekniska universitet förvandlades till en stor mötesplats när 110 företag och organisationer träffade studenter under arbetsmarknadsmässan LARV, som anordnas av Teknologkåren.

Mässan anordnades för första gången 1983 och förutom mässan innehåller Luleås arbetsmarknadsvecka, LARV, en rad aktiviteter som föreläsningar, workshops, möten mellan företag och studenter samt en bankett.

Premiär för CERN

En organisation som besöker LARV för första gången är CERN, världens största partikelfysiklaboratorium i Schweiz, som letade ingenjörsstudenter för jobb och exjobb. En av representanterna för CERN är Kristina Gunne, administrative officer i ett projekt där CERN:s IT-departement arbetar mot industri. Hon har jobbat på CERN i olika roller sedan 1996.

– Vi står inför utmaningar för de kommande körningarna av partikelacceleratorn. Därför behöver vi duktiga studenter som kan hjälpa oss, som kommer med friska idéer och ny kunskap som vi kanske saknar. Sverige är tyvärr underrepresenterat på CERN och vi märker att många studenter inte känner till att det går att komma dit som student, säger Kristina Gunne och fortsätter med att beskriva miljön på CERN.

– Förutom att CERN ligger väldigt vackert till i Genève med närhet till Alperna så är det en otroligt spännande arbetsplats med människor från hela världen. De brinner för sina ämnen och ställs inför utmaningar som de kanske inte hade fått på andra ställen. Kulturen uppmuntrar också folk att vara kreativa. Det finns två program som är tillägnat studenter, sommarprogram och technical student programme, där man får vara med i riktiga projekt och arbeta i en internationell miljö. Mitt tips är att besöka hemsidan och skicka in en ansökan där man presenterar sig själv och varför man vill komma till CERN.

Många möjligheter inom Vattenfall

Vattenfall är en återkommande utställare på LARV, där en av medarbetarna är Theres Vidman, fastighetsrättslig specialist på Vattenfall Eldistribution.

– En jättetrevlig mässa, det är kul att vara här och träffa studenter. Vi är här för att presentera vilka möjligheter som finns inom Vattenfalls koncern. Det kan vara karriärmöjligheter, sommarjobb, exjobb, traineeprogram och praktikplatser. Vattenfall har en bred verksamhet och letar alla möjliga typer av studenter. På vattenfall.se/student finns mer information för den som är intresserad.

Stort intresse från företag

En av de som tillhör organisationen bakom arbetsmarknadsveckan är Sandra Benzler, företagsansvarig för LARV och student på civilingenjör maskinteknik.

– Jag har kontaktat företagen och marknadsfört våra studenter. Intresset har varit stort och det har gått smidigt att få de att komma hit. Det är roligt att marknadsföra Luleå tekniska universitets studenter; eftersom många flyttat hit för att läsa är det också många som kan tänka sig att flytta härifrån för att jobba. Det gör det enklare att locka hit företag från hela Sverige och även företag från utlandet.

– Mässan i dag har fungerat jättebra, det är en skön stämning. Den feedback jag fått från företagen är att de är väldigt nöjda med eventet.

Utställare på LARV 2018
KFS Anläggningskonstruktörer, GKN Aerospace, Peab, Skatteverket, Försäkringskassan, Hiab, Veidekke, Skellefteå Kraft, Züblin Scandinavia, Akzonobel, NCC, Prevas, Luleå tekniska universitet, Norconsult, BDX Företagen, Structor, Bodens kommun, Adecco, Örnsköldsviks kommun, Smurfit Kappa Piteå, ABB, Bosch Rexroth, Epiroc, SAAB, Lindbäcks, Trafikverket, JM, Sandvik, Ramböll Sverige, Billerudkorsnäs, SSAB, Volvo Group, Skellefteå kommun, Fortifikationsverket, Alimak Hek, Teach for Sweden, Luleå kommun, Knightec, SKF, GH Healthcare, SCA, Swerea, Tyréns, Sunpine, Polarbrödsgruppen, Franke Futurum, Skanska, Alten Sverige, Outotec, ESA, Boliden, Ericsson, WSP, Wibax, Cowi, Projektengagemang, Seco Tools, Lundin Mining, Sveriges Ingenjörer, Tieto, Uniper, CGI, PRV, Luleå Energi, Academic Work, Valmet, IT Advisor, Atea Sverige, Collage Arkitekter/TM, Next Stop Gothenburg, HSB Norr, Holmen Group, Contractor Bygg, CERN, SKILL, JENS S. Transmissioner, Orbicon, Gällivare kommun, Mirror, Eurocon, Engcon Group, Derome, Unionen, Metsä, Akademiska hus, Metria, Stora Enso, SSC, Umeå Energi, CAPQ, HKIG, Sweco, Länsstyrelsen i Norrbotten, Lemminkäinen, Quintus Technolgies, ÅF, ABI, Tritech Technology, Permobil, Piteå kommun, Scania, Syntronic, LKAB, Polisens IT-avdelning, BorgWarner, Dellner Train, Vattenfall, FMV, Caverion Sverige, A3J Consulting.

Taggar