Hoppa till innehållet

Få ökad kunskap om vad du delar på internet

Publicerad: 26 februari 2018

Du kan medverka till att internet blir en säkrare plats samtidigt som du lär dig mer om integritet på nätet. Det genom att prova två verktyg som forskare vid Luleå tekniska universitet tagit fram inom ramen för projektet Privacy Flag.

– Vi behöver få in riktiga data för att kunna fortsätta utveckla verktygen, säger Anna Ståhlbröst, professor i informationssystem vid Luleå tekniska universitet.

När du laddar ner appar eller signerar användaravtal för olika sociala medier, godkänner du ofta samtidigt att du delar en rad olika personuppgifter med företaget som tillhandahåller tjänsten. Det kan till exempel vara att du delar din kontaktbok, dina platstjänster eller dina bilder.

Få kontroll över vad du delar

Syftet med Privacy Flag är att utveckla system och verktyg som underlättar för människor att bedöma applikationer och webbplatser utifrån ett integritetsperspektiv. Nu är två verktyg redo att provas; en app och en browser add-on. Verktygens uppgift är att undersöka om en sida är användavänlig eller inte, utifrån ett integritetsperspektiv.

– Systemet kan till exempel visa om olika webbplatser är tydliga när det gäller personlig information som sajten samlar in och använder, säger Ali Padyab, doktorand i informationssystem.

– Om du befinner dig på en webbsida och använder vår browser add-on kan du dels svara på frågor om sajten och därmed bidra till informationsinsamling, och dels läsa vad andra skrivit om sajten. Sajterna betygssätts sedan med avseende på integritetsperspektivet.

Din hjälp behövs

För att kunna utveckla de här verktygen ytterligare behöver alltså forskarna din hjälp.

– Förutom att bidra till viktig forskning kommer du lära dig mer om nätintegritet och bli mer medveten om dess effekter. Från ett forskningsperspektiv vill vi dessutom säkerställa att så många åsikter som möjligt blir hörda, säger Ali Padyab.

Privacy Flag är ett forskningsprojekt som finansieras av Europeiska kommissionen. Projektet tar avstamp i den nya allmänna dataskyddsförordningen, GDPR, som ska stärka skyddet för fysiska personer vid behandling av personuppgifter inom EU.

Forskarna i informationssystem vid Luleå tekniska universitet fokuserar framför allt på projektets användarengagemang, inte minst genom Botnia Living Lab.

Är du intresserad av att prova verktygen? Följ länken här nedanför.

I media:

Taggar