Hoppa till innehållet

Forskare möts om framtidens material

Publicerad: 23 maj 2018

Bilar måste bli lättare för att klara framtidens miljökrav och tillverkningen mindre energislukande. En möjlig väg dit är ökad användning av polymera fiberkompositer – material som är lätta och samtidigt starka.
Nästa vecka samlas forskare från 30 länder i Luleå för konferensen FPCM-14, som täcker vetenskapen om tillverkning av polymera fiberkompositer.

– Konferensen är en viktig mötesplats för att driva forskningen och utvecklingen inom området framåt. Med övergången till elbilar behöver bilarna bli lättare och vi vet också att det går att spara mycket energi vid tillverkningen av till exempel flygplan och bilar, säger Staffan Lundström, professor vid Luleå tekniska universitet och ansvarig för konferensen FPCM-14, som för första gången hålls i ett nordiskt land.

Polymera fiberkompositer är fiberarmerade polymerer (i dagligt tal plaster) med ett brett användningsområde – polymera fiberkompositer förekommer i allt från sportutrustning till båtskrov, vindkraftverk, bilar och flygplan.

– Att göra tillverkningen av olika produkter mer energieffektiv, med material som är nedbrytbara eller återvinningsbara, är en högaktuell fråga. Jag är stolt över att vi kan samla forskare från hela världen för att diskutera dessa frågor i Luleå, säger Staffan Lundström.

Ny, energisnål process

De sex speciellt inbjudna talarna (plenary och keynote speakers) kommer från USA, Sydkorea, Frankrike, Portugal, Storbritannien och Sverige.

Bland dessa finns Philippe Geubelle, professor vid universitetet i Illinois, USA, som är en av forskarna bakom en ny studie publicerad i tidskriften Nature, som handlar om en ny, energisnål process för att ta fram polymera material. Mer om forskningen här

En annan av talarna är Kristiina Oksman, professor vid Luleå tekniska universitet, som kommer prata om hur förnybar nanocellulosa kan användas i kompositmaterial. Nanocellulosa utvinns ur träfibrer och kallas ibland ”naturens eget supermaterial” och har exceptionella styrkeegenskaper, i klass med kevlar.

I media: