Hoppa till innehållet
Foto: Lars Andersson
Jan Sandström. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Jan Sandström hedersdoktor vid Umeå universitet

Publicerad: 20 juni 2018

Jan Sandström, professor i kompostion vid Luleå tekniska universitet, är en av tre nya hedersdoktorer på Umeå Universitet.

– Det känns helt fantastiskt. En sådan här sak är inget man kan påverka själv utan det är andra som tycker att jag gjort bra saker för Umeå och Västerbotten så det känns såklart väldigt roligt. En ära som jag inte vågat föreställa mig, säger Jan Sandström och berättar att det känns extra speciellt att bli utsedd till hedersdoktor i just Umeå.

– Jag har mina rötter i Västerbotten och på många sätt är Umeå mina drömmars stad, även om min familj lämnade Västerbotten för Stockholm under min barndom. Jag har också jobbat mycket med Norrlandsoperan där jag i dag är hustonsättare, berättar den glada hedersdoktoren som i dag bor i Luleå.

Professor sedan 1989

Jan Sandström är en av våra mest kända samtida kompositörer. Han är sedan 1989 professor i musikalisk gestaltning på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet.

Körstycket Det är en ros utsprungen (1990) blev Jan Sandströms genombrott som tonsättare. Han är väl känd för sitt samarbete med trombonisten Christian Lindberg, som gett upphov till den internationella storframgången Motorcykelkonserten (1988-89).

Guldbaggevinnare 2016

Han har också skrivit åtskilliga solokonserter för olika instrument samt orkesterstycken, vokalmusik med orkester, operor, körsånger och kammarmusik. År 2016 vann han en Guldbagge för bästa originalmusik, detta till filmen Sophelikoptern.

Jan Sandström har skolat ett antal framgångsrika yngre tonsättare som Malin Bång, Andrea Tarrodi Lindberg, Marcus Fjellström och Fredrik Högberg. Den Umeå-baserade kompositören/arrangören Hans Hjortek har utvecklats tack vare Jan Sandström, vilket också gäller flera lärare vid Estetiska institutionen vid Umeå universitet, som sedan ett flertal år har ett samarbete med Musikhögskolan i Piteå.

Övriga hedersdoktorer vid Umeå universitet 2018 är: Jacqueline Van Gent, associate professor i historia vid University of Western Australia och Nancy Hornberger, professor i utbildningsvetenskap och programföreståndare för Educational Linguistics vid Graduate School of Education, University of Pennsylvania.

Kontakt

Jan Sandström

Sandström, Jan - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, Musik medier och teater , Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle
Telefon: 0911-72621

Taggar