Hoppa till innehållet

Kombinerar studier med skidåkning på elitnivå

Publicerad: 20 november 2018

När landslagsåkaren Ylva Stålnacke drabbades av flera skador på kort tid började tankarna på studier slå rot. Vis av egna erfarenheter föll det sig då naturligt att söka sig till en utbildning inom fysioterapi. I dag kombinerar hon alpin elitsatsning med universitetsstudier på Luleå tekniska universitet.

– Med skadorna föddes en osäkerhet om framtiden och som elitidrottare är det inte bra om hela livet står och faller med resultaten, då blir det väldigt svårt att prestera, säger Ylva Stålnacke som läser första året på fysioterapeutprogrammet.

Från att ha prioriterat skidåkningen som ung var det inte helt självklart för Ylva att påbörja universitetsstudier, men efter drygt ett år på Luleå tekniska universitet känner hon sig bekväm med beslutet.

– Jag tycker verkligen att det är kul att lära mig mer om kroppen och dess läkningsprocesser. När man brinner för något blir det väldigt enkelt att motivera sig. Jag får också ett väldigt bra stöd av universitetet och mina lärare, annars hade det inte gått, berättar Ylva och säger att mycket av pluggandet sker på resande fot.

– Jag har över 200 resdagar per år med landslaget och det finns gott om luckor att lägga på studier.

Tack vare ett upplägg där hon pluggar på halvfart kan hon fortsätta sin satsning på att nå världstoppen inom alpin skidåkning. Det stora målet är OS 2022 men då Ylva, för elitidrottare, uppnått en mogen ålder måste resultaten börja trilla in.

– I år är målet att ta mig in i världscupen på riktigt, jag har lagt ner så mycket tid och energi på skidåkningen att det är dags att ta nästa steg. Får jag inte resultaten med mig i år kommer jag avsluta karriären som elitåkare. Jag tror dock att mina chanser är goda.

Sedan några år tillbaka bor den Kirunabördiga studenten i Luleå där hon trivs ypperligt. På grund av satsningen på skidorna kan hon dock inte ta del av studentlivet på samma sätt som sina medstuderande.

– Jag hänger med mina kompisar när jag har tid men partaj och sådant är inget för mig. Skulle jag känna att det fanns roligare saker än att vara i backen skulle jag helt enkelt göra något annat, säger Ylva och hyllar kvaliteten på bra skidåkning i närområdet.

– I alperna, där jag gör det mesta av min skidåkning, tar backarna aldrig slut, du kan åka en hel dag utan ände men med det sagt så anser jag att backarna i Norrbotten håller absolut världsklass. Det som saknas i storlek vägs upp av oerhört välpreparerade pister.

Ylvas favoritbackar i Norrbotten

1. Kåbdalis
– Jag har varit på väldigt många ställen runt om i världen och skulle vilja säga att det är en av världens mest välpreparerade backar. Det är inte det största berget men för folk som vill åka skidor och ha det härligt är det perfekt.

2. Riksgränsen
– En självklarhet. Det är där jag har lärt mig åka skidor och har åkt varenda nedfart tusen gånger om.

3. Luossabacken i Kiruna
– Där startade allt. I den backen har jag tränat måndag till fredag varenda vecka och spenderat väldigt mycket tid.

Taggar