Hoppa till innehållet
Foto: Sanna Edström
Fredrik Söderlund. Foto: Sanna Edström Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Magisk show när SMASK går av stapeln

Publicerad: 12 mars 2018

Till helgen är det åter dags för mellospexet SMASK. Tonartshöjningar, schlagerklichéer och en hejdundrande show utlovas publiken.

– Årets upplaga av SMASK kommer bjuda på en helt magisk show med mycket glitter, magi, och en massa tonartsförändringar, säger Fredrik Söderlund, musikstudent och årets SMASK-General.

Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest, förkortat SMASK, är en musiktävling som arrangeras av Sveriges sex musikhögskolor sedan 1991. Tävlingen startade som en reaktion på att studenternas bidrag till Melodifestivalen sällan togs med i tävlingen. Så med devisen ” Om melodin inte får komma till festivalen, får festivalen komma till melodin” föddes den humoristiska och kärleksfulla parodin på Melodifestivalen. Till skillnad från originalet har SMASK dock kvar sin liveorkester. Men några dagar kvar till showen pågår förberedelserna för fullt.

En enorm gemenskap

– Just nu är det väldigt mycket som sker samtidigt, men framför allt är det en kort, men som det känns väldigt lång, väntan tills vi kan kliva in i Studio Acusticum för att sätta igång med rigg som sedan följs utav rep, berättar Fredrik Söderlund.
Under produktionen av SMASK deltar över 150 studenter på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet. Allt sker dessutom utanför skoltid. Fredrik Söderlund slår dock fast att det är värt allt hårt arbete när ridån väl faller på fredag kväll.

– Hela skolan jobbar ihop för att få det att funka. En får lära känna så många nya människor på ett helt nytt sätt och det skapas en enorm gemenskap. Det är ju ett långt och hårt arbete för alla medverkande men när en står och ska starta showen så kommer allt kännas helt underbart!

Årets tema är ett magiskt mysterium och som namnet antyder kommer showen kretsa kring just magi och mystik.

– Vi ville få publiken att känna spänning men samtidigt en härlig känsla av magi i alla dess former, säger Fredrik Söderlund.

Deltävlingen i Piteå går av stapeln fredag den 16 mars i Studio Acusticum. Senare under våren kommer vinnaren samt det andraplacerade bidraget representera Musikhögskolan i Piteå vid RIKS-SMASK i Örebro.

Taggar