Hoppa till innehållet
Foto: Katarina Karlsson
Stipendiater från civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi: Paulina Sawicki, Isak Lejon, Niklas Engberg, Marie Amann, Alexander Bergström och Lovisa Ingvarsson Foto: Katarina Karlsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Stipendium för sommarpraktik i Austin och Delhi

Publicerad: 17 maj 2018

En annorlunda och spännande sommar 2018 väntar sex studenter på industriell ekonomi på Luleå tekniska universitet. Samtliga har tilldelats stipendium av Rune Anderssons jubileumsstiftelse för en unik och betald sommarpraktik i Austin, Dehli och Luleå.

– Det ska bli jätteroligt. Vi ska marknadsvalidera innovationer av indiska entreprenörer, berättar Marie Amann.

Om fyra veckor innebär det att Isak Lejon, Paulina Sawicki, Niklas Engberg, Alexander Bergström, Lovisa Ingvarsson och Marie Amann sätter sig på flyget i riktning mot USA:s näst största delstat, Texas. Därefter går resan vidare mot Delhi i norra Indien. Sommarpraktiken som de fått i stipendium innebär en upplärning i att marknadsvalidera innovationer som sedan sätts i praktik på den amerikanska, indiska och svenska marknaden. Samtliga innovationer som studenterna ska testa, är gjorda av kvinnor från Indien.

– Just det här att få testa hur samma idéer kan skapa olika värde på olika marknader med olika kulturer är det som gör praktiken så spännande och lärorik. Den här utformningen av stipendium från Rune Anderssons jubileumssftiftelse kommer att delas ut en gång per år de närmaste åren, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Praktiken pågår mellan den 3 juni till den 20 juli och inkluderar arbete på plats på alla tre destinationer Austin, Delhi och Luleå och arrangeras i samarbete med LTU Business, IC2 Institute i Austin, Texas och Rune Anderssons Jubileumsstiftelse. Resekostnader samt lön i samma nivå som CSN är finansierat av Rune Anderssons Jubileumsstiftelse.

– Det här är ett studentutbyte mellan IC2 Institute i Austin, Texas och Luleå tekniska universitet. De amerikanska studenterna som är med under praktikveckorna kommer att följa med till Luleå när studenterna gör sin sista vecka här, säger Pär Johansson, LTU Business.

Och entusiasmen för upplägget är stor, inte bara hos studenterna:

– Vi har redan börjat diskutera upplägget för nästa års stipendium, säger Pär Johansson.