Hoppa till innehållet

Unik utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen

Publicerad: 5 mars 2018

Luleå tekniska universitet är det enda lärosätet i landet som erbjuder distansutbildning och mentorprogram i den kompletterande utbildningen för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz.

– Jag har tre småbarn och för mig passar det perfekt med distansutbildning. Det är långt till Luleå, men vi behöver bara resa hit några gånger per termin och det är jätteroligt att träffa de andra studenterna och göra praktiska övningar, säger Afrah Abdullahi, som är född i Somalia, uppvuxen i Dubai och numera bor i Skåne.

Det är första gången som Luleå tekniska universitet ger utbildningen och var en av tre lärosäten som hade programstart i januari 2018. Universitetet i Luleå är det enda lärosätet i Sverige som ger utbildningen på distans.

Möjlighet att komma in i verksamheten

Programmet säkerställer och stödjer studenternas kunskaper inom viktiga och relevanta områden med teori, men också genom att öva praktiska moment på lärosätet. Utbildningen ger också studenterna möjlighet att komma in i verksamheten via den verksamhetsförlagda utbildningen, praktiken.

Föreläsningarna ges i stor utsträckning via Adobe Connect, ett informations- och kommunikationstekniskt verktyg. Varje termin hålls fyra träffar på universitetet som används till att träna praktiska moment, genomföra skriftliga och muntliga examinationer samt workshops.

– Det känns roligt att komma tillbaka till yrket som sjuksköterska. Universiteten är väldigt olika och här är allting väldigt systematiskt upplagt med fin utrustning, säger Michael Iouie Naid från Filippinerna, som numera bor i Kramfors.

Mentorn - ett stöd för studenten

Luleå tekniska universitet är det enda lärosätet i landet som har ett mentorprogram kopplat till utbildningen. Det ges som ett komplement för att programmet ges på distans. Mentorn ska vara ett stöd för studenten under utbildningen och en fast kontakt att vända sig till vid funderingar. De ska även kunna fånga upp om något känns problematiskt och vara tillgänglig för reflektion under utbildningens gång.
– I mentorprogrammet ska studenterna utvecklas både som personer och professionellt. Tanken är att de kan lyfta det som de har behov av att diskutera, säger Ingela Jobe, doktorand och mentor.

Preliminärt kommer programmet att ges igen med start januari 2019. Utbildningsledare Päivi Juuso rekommenderar de som är intresserade av programmet att se över de förkunskapskrav som behövs för att antas.

– Studenten ska ha betyg i svenska och man bör påbörja den processen i god tid för att hinna få de betyg som krävs.

I media:

Taggar