Hoppa till innehållet

Välkomna alla 2 000 nya studenter!

Publicerad: 22 augusti 2018

”Dagen är kommen, det här kommer bli skoj” menade en av de nya studenterna, när han med skateboarden under armen gick in till uppropet i Aula Aurora på Luleå tekniska universitet. Det var en kommentar som väl beskrev den förväntan som låg i luften när aulan fylldes till max med flera hundra nya studenter.

När frågan senare kom till de nya studenterna i aulan, hur många av dem som inte var från Luleå, fylldes luften med uppsträckta händer. För många var detta förstås inte bara första dagen vid Luleå tekniska universitetet utan också en lång flytt hemifrån. 

– Hjärtligt välkomna till Luleå tekniska universitet och det lärosäte som kommer att bli ert hem de kommande åren. Ta tillvara de här åren och gör det bästa av dem, sade Birgitta Bergvall-Kåreborn, när hon hälsade de nya studenterna välkomna.

Av de flera hundra nya studenter som var med på första uppropet 08:00, uppgav tre att de saknade boende, och de utlovades hjälp via kårerna för att lösa problemet.

Speciell tid i livet

I fyra omgångar denna dag välkomnade Birgitta Bergvall-Kåreborn nya studenter till Luleå tekniska universitet i Luleå och hon passade då även på att nämna universitetets övriga studieorter Skellefteå, Kiruna, Piteå och Filipstad. I Skellefteå höll prorektor Pär Weihed välkomsttalet och i Piteå prorektor Cathrine Norberg.

– Ett universitet är inte ett universitet utan er studenter. Det är så härligt när ni är tillbaka och för er nya studenter är det här en speciell tid i ert liv. Det är spännande och speciellt med den här förväntan. Det är väldigt klokt val av er att läsa vidare på universitet och väldigt klokt att välja Luleå tekniska universitet. Av studenter och näringsliv beskrivs vi ofta som nytänkande, välkomnande och värdeskapande, sade Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Från midnattsol till norrsken och minusgrader

Hon talade om den närhet som finns på Luleå tekniska universitet mellan studentboende, studier och fritid och mellan lärare och elever i undervisningen och mellan studenter från olika program, att här lär man känna varandra och får vänner för livet. Hon berättade också en del om framstående forskning på universitetet, inom till exempel rymdområdet, för att nämna ett av universitetets spetsområden inom forskning. Så påminde hon studenterna om att varva nytta, med nöje, att plugga hårt men att också ge sig tid för roligheter, inte minst i närområdet.

– Genom vår geografiska position kan vi ge ovanliga upplevelser i form av midnattssol på sommaren och norrsken på vintern, snö och ibland -30 grader kallt.

Därefter hälsade studenthälsan studenterna välkomna, liksom chefen för Verksamhetsområdet Student och Luleå kommun. Till sist kom ”Phösarna” från Teknologkåren in för att ta hand om de nya studenterna, först med lite show och sedan samlade de studenterna programvis och gav sig ut på universitetsområdet, och därmed började en ny grupp studenter sin tid vid Luleå tekniska universitet.

Taggar