Hoppa till innehållet
David Myhr
David Myhr, universitetslektor i musikalisk gestaltning. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Ny singel tar plats i storfilm

Publicerad: 18 oktober 2019

David Myhr, universitetslektor och lärare på Luleå tekniska universitet i Piteå, är aktuell med singeln Work of love som skrevs till den nya svenska storfilmen Tills Frank skiljer oss åt.

– Det känns kul att komma med ett litet livstecken. Jag satsade ju mycket tid och kraft under förra året på att försöka uppmärksamma världen på att jag spelat in mitt livs album, det vill säga, Nashville-producerade Lucky Day som jag förstås fortfarande är omåttligt stolt över, säger David Myhr som kom i kontakt med låten Work of love via kompositören Jimmy Lagnefors.

Gjorde vissa förändringar 

– Den var egentligen färdig när Jimmy i somras bad mig sjunga in leadsången så att han kunde presentera den för regissören. Sedan hörde han av sig några dagar innan filmljudet skulle slutmixas och sade att låten faktiskt kommer med i filmen och undrade om jag ville stå kvar som sångare. Jag tyckte det lät kul och tänkte att det är väl lika bra att jag ställer mig bakom låten som artist också, säger David och berättar att han inte kunde hålla sig från att göra vissa förändringar.

– Låten var under två minuter lång och jag kände att något fattades. Så jag tog mig friheten att skriva dit ett drömskt stick för att skapa lite kontrast i låten där jag textmässigt försökte ansluta till den befintliga låttextens melankoliska bröllopslängtan.

Utspelar sig i fjällvärlden

Filmen som premiärvisas fredag den 18 oktober utspelar sig i den svenska fjällvärlden och låten skrevs för en fartfylld scen i backarna.

– Filmskaparna behövde en låt som var väldigt energifylld och jag tror Jimmy Lagnefors (som skrivit hela soundtracket) i det här fallet hämtade inspiration i diverse 60-talspop och powerpop. Det var nog därför han ville blanda in mig eftersom dessa stilar ligger nära vad jag ägnat mig åt genom åren.

Vid sidan av den egna musikkarriären undervisar David Myhr i branschkunskap, låtskrivande och musikproduktion vid universitetets musikutbildningar i Piteå. Att fortsätta hålla sig verksam inom branschen ser han som avgörande för att inte tappa i relevans och trovärdighet.

– Jag upplever att det är väldigt viktigt att fortfarande vara verksam i det man undervisar i. Jag tycker mig märka att studenterna uppskattar det också, att man tar in aktuella erfarenheter i det man pratar om.

Forskar om melodiskapande processer

Den fortsatta musikkarriären hjälper honom även inom sin forskning kring melodiskapande processer, ett område som fascinerat honom länge.

–  När jag brörjade forska trodde jag att jag snabbt skulle hitta svaret på varför man gör som man gör. Men det är väldigt svårt. Jag har kommit en bit på väg men det är ju uppenbart att allting är väldig intuitivt och därmed svårförklarat. När jag tänker på melodin till det här sticket så känner jag mig väldigt nöjd i efterhand med de få toner och ackord som jag hittade. Men jag skrev det på typ fem minuter när jag väl hade bestämt mig för att låten behövde ett stick. Vad exakt som hände i mitt huvud när jag valde dessa toner? Ja, det behöver jag nog några år till för att hitta svaret på.

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Kontakt

David Myhr

Myhr, David - Universitetslektor

Organisation: Musikalisk gestaltning, Musik medier och teater , Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle
Telefon: 0911-72731

Taggar