Hoppa till innehållet

Trumpvideo gör viral succé

Publicerad: 25 november 2019

Ett tonsatt tal av USA:s president Donald Trump har på bara några dagar lockat hundratusentals tittare på Youtube. Upphovsmannen bakom klipp och musik är Mathias Lundqvist, universitetslektor och lärare på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet.

– Det känns såklart kul och framför allt är det roligt att vi får visa upp Musikhögskolan i Piteå till så många människor, säger Mathias Lundqvist.

Tar inte politisk ställning

I videon ackompanjeras valda strofer från ett Trump-tal av studenter från studiomusikerinriktningen varvat med bilder från inspelningen i Piteå. Inspelning och mixning gjordes dessutom av studenter på ljudteknikerutbildningen i Piteå. Mathias Lundqvist som står för både musik och klipp poängterar att videon inte ska tolkas som ett politiskt ställningstagande.

– Det är alltid kul att koppla skapandet till något aktuellt och Trump är en person som alla kan relatera till. Men det hade kunnat vara vem som helt egentligen, berättar Mathias Lundqvist som fascineras över reaktionerna på videon.

– Jag har försökt att vara noga med att inte göra ett jättetydligt ställningstagande men ändå verkar folk se det de själva vill i videon. Vissa ser det som en hyllning och andra som kritik eller satir. Det är intressant vad det väcker för typ av reaktioner. Även om jag privat kan ha en åsikt så var det aldrig meningen att videon ska ses som ett inlägg för eller emot Donald Trump.

Hundratusentals tittare

I skrivande stund har nära 300 000 personer sett klippet på Youtube och trots att Mathias Lundqvist gläds åt uppmärksamheten är känslorna kluvna.

– På gott och ont är det ett tydligt exempel på hur det funkar idag, saker sprids väldigt fort men det står inte i proportion till sakernas tillstånd. Det finns väldigt mycket annat som borde uppmärksammas minst lika mycket som en sådan här video.

Någon oro för att videon ska väcka Donald Trumps vrede känner han inte.

– Man vet aldrig men jag tror han har fullt upp med allt annat just nu.

Se videon här

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Kontakt

Lundqvist, Mathias - Universitetslektor

Organisation: Musikalisk gestaltning, Musik medier och teater , Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle
Telefon: 0911-72652
Rum: D117 - Piteå»

Taggar