Hoppa till innehållet
HABIT
En modell av plattformen och den obemannade rymdfarkost som ska skickas till Mars 2020. Instrumentet från Luleå tekniska universitet, HABIT, har nu monterats på plattformen och dessutom klarat av alla tekniska tester. Bild: European Space Agency Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

HABIT närmare Mars

Publicerad: 7 februari 2020

Instrumentet HABIT, som utvecklats av forskargruppen i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, är ytterligare ett steg närmare Mars. Instrumentet har nu godkänts och monterats på den plattform som till sommaren ska skickas till den röda planeten.

HABIT ska till Mars med ExoMars 2020, ett uppdrag samordnat av den Europeiska rymdorganisationen (ESA) och den ryska rymdorganisationen Roscosmos. Det är en landfarkost, Rosalind Franklin, och en plattform, Kazachok, som ska skickas till Mars. Landfarkosten ska åka omkring på planeten medan plattformen, på vilken HABIT sitter fast, ska stå stilla på en och samma plats. På plattformen sitter det totalt 13 instrument som på olika sätt ska övervaka och samla data från landningsplatsen på Mars yta. 

– Det är fantastiskt för Luleå tekniska universitet i allmänhet och forskargruppen i atmosfärsvetenskap i synnerhet, att få vara med om ett sådant här projekt. Vi är verkligen stolta över att vara Sveriges rymduniversitet, säger Jonas Ekman, prefekt vid Institutionen för system- och rymdteknik och ansvarig för forskningsområdet rymd vid Luleå tekniska universitet.

Hitta vatten

Syftet med HABIT (Habitability Brine Irradiation and Temperature) är att övervaka bildandet av saltlösningar på Mars och att visa på ny teknik för att producera vatten, teknik som kan spela roll för framtida expeditioner till planeten. Instrumentet består bland annat av kärl fyllda med salter, salter som ska fånga in vatten från Mars atmosfär.

– HABIT är ett unikt instrument. Det kommer vara det första europeiska in-situ instrumentet som opererar på en annan planet och det första svenska instrumentet på Mars, säger Javier Martín-Torres, professor i atmosfärsvetenskap.

– Det känns otroligt givande för vår forskargrupp att HABIT nu är installerad på plattformen, resan hit har varit lång och inte alltid problemfri. HABIT har också klarat av alla funktionstester – nu väntar ett omfattande arbete för oss med att kalibrera sensorer på instrumentet. 

Monteringen av instrumenten på plattformen har skett i Frankrike. I maj kommer dock plattformen att förflyttas till Kosmodromen Bajkonur i Kazakstan för ytterligare förberedelser. Uppskjutningen är planerad till slutet av sommaren.

Kontakt

Javier Martin-Torres

Javier Martin-Torres, Gästprofessor

Telefon: 0980-67545
Organisation: Atmosfärsvetenskap, Rymdteknik, Institutionen för system- och rymdteknik

Taggar