Per-Olof_Egnell_LTU
Per- Olof Egnell, verksamhetsledare för projektet Samuel Foto: Erica Lång Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Han vill öka takten för digitala lösningar i vård och omsorg

Publicerad: 14 december 2020

Digitala lösningar inom vård och omsorg frigör resurser och är en fördel för patienter i glesbygd som kan få hjälp i hemmet och därmed undvika tröttsamma resor, menar Per-Olof Egnell, verksamhetsledare för projektet Samuel vid Luleå tekniska universitet.
– Vi behöver se om vi kan öka takten för att skapa gemensamma lösningar, sa han vid ett seminarium nyligen.

I seminarieserien Rehabilitering 2.0, som arrangeras av projektet Samverkansmiljö för vård och omsorg i hemmet, Samuel, hölls ett digitalt seminarium nyligen.
Syftet med seminariet var att diskutera de behov som finns inom området och att ge inspiration via presentationer av pågående utvecklingsarbete.
– Samarbete är viktigt för utvecklingen och genom att berätta för varandra kan vi också inspirera varandra. Vi kan också tillsammans utveckla projekt och söka finansiering till dem, säger Per-Olof Egnell.

En rad föreläsare var inbjudna, det var bland annat representanter från näringslivet, Kalix kommun samt forskare vid Luleå tekniska universitet.

Webbprogram för rehabiltiering

En av de inbjudna föreläsarna var Maria Larsson- Lund, som är professor i arbetsterapi vid Luleå tekniska universitet. Hon berättade om ett forskningsprojekt som hon leder. Ett webbprogram för rehabilitering håller på att utvecklas på en existerande digital plattform, Vårdguiden 1177. Just nu genomförs tester.
– Vi vill skapa tillgänglighet och främja en hållbar hälsa. Inte minst pandemin visar på behovet av digitala lösningar, säger hon.

I december genomför projektet Samuel ytterligare ett seminarier med titeln Teknik och välfärdsteknik i framtidens vård- och omsorgsboende.
– När nya vård- och omsorgsboenden byggs uppstår fler möjligheter att dra nytta av ny teknik och välfärdsteknik och samtidigt utveckla verksamheterna, säger Per-Olof Egnell.

Per-Olof Egnell

Per-Olof Egnell, Verksamhetsledare

Telefon: 0920-492089
Organisation: Centrum för innovation och e-hälsa, Institutionen för hälsa, lärande och teknik