Faez Sayahi
Faez Sayahi, forskare i byggmaterial vid Luleå tekniska universitet Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Nytt projekt ska förhindra plastiska krympsprickor i betong

Publicerad: 24 november 2020

Så kallade plastiska krympsprickor påverkar en betongkonstruktions bärförmåga och funktion.
I ett nytt projekt ska forskare vid Luleå tekniska universitet i nära samarbete med företag i branschen försöka hitta en lösning på problemet med sprickbildning.

– Jag har utvecklat en modell som uppskattar risken för uppsprickning i det plastiska stadiet i betong, säger Faez Sayahi, forskare i byggmaterial vid Luleå tekniska universitet.

Det nya projektet involverar företag som Betongindustri, Skanska, Cementa och Linotol. Genom att bland annat titta på betongs strukturuppbyggnad, blödning och vattenavdunstning hoppas man i framtiden bättre kunna förutse risken för plastiska krympsprickor redan innan själva gjutningen sker.
– Branschnyttan med projektet är väldigt stor. Entreprenören ska kunna välja en betong som har lägre risk för plastiska krympsprickor till sina projekt, säger Linotols Wiktor Holstenson.

I filmen nedan, framtagen av Linotol, förklarar Luleå tekniska universitetets forskare och företrädare från de medverkande företagen mer om hur utvecklingsprojektet går till.

Så ska plastiska krympsprickor i betong förhindras