SIRIUS kursen 2020

Smarta studentidéer i SIRIUS-kurs

Publicerad: 9 december 2020

En intelligent kåpa för test av motorsågar, ett positioneringssystem i gruvtruckar, ett förslag till uppgradering av drivlina i terrängfordon, en smart idé till kylvätskereglage för borrutrustning och ett dynamiskt laddningssystem till autonoma eldrivna lastfordon. Det är enkelt uttryckt vad studenterna i SIRIUS-kursen vid Luleå tekniska universitet arbetat med.

Sirius 2020 är en avancerad kurs i produktutveckling där studenter vid Luleå tekniska universitet får arbeta med skarpa projekt i nära samarbete med företagen BAE Systems Hägglunds, Husqvarna, Boliden, AB Sandvik Coromant och Volvo Construction Equipment. Sirius-kursen är avslutningen, de tre sista kvartalen, på civilingenjörsprogrammet i maskinteknik, vid Luleå tekniska universitet.

En av studentgrupperna i SIRIUS-kursen har hjälpt motorsågstillverkaren Husqvarna att utvecklat och designat ett avancerat kopplingsskydd. Det kan monteras på företagets motorsågar och innehåller sensorer och elektronik som kan ge svar på hur sågen fungerar. Det kan bland annat mäta friktion, temperatur och acceleration och bli ett bra verktyg för produktutvecklarna på företaget.

- SIRIUS projektet är en källa för att utveckla nya idéer till lösningar, där vi får hjälp av studenterna att tänka utanför boxen. Dessutom är vi inspirerade av att arbeta tillsammans med motiverade studenter och följa deras arbete mot våra mål, säger Hans-Åke Sundberg, Husqvarna Group.

En annan studentgrupp har för Volvo Construction Equipments räkning vidareutvecklat en av företagets eldrivna och automatiska lastfordon kallad HX och som är 10 gånger mer energieffektiva än konventionella alternativ. Studenterna har bland annat tagit fram ett förslag till ett dynamiskt laddningssystem som är kompatibelt med företagets HX koncept.

Gruvfordon är ett annat område där en av studentgrupperna i SIRIUS-kursen fått uppdrag av Boliden och tagit fram förslag på ett positioneringssystem till hjälp för truckförarna.

BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik med sina 1000 anställa är med i SIRIUS för fjärde året i rad. Studenterna som har arbetat med det projektet har fortsatt att utveckla drivlina och kylsystem i företagets terrängfordon BEOWULF med fokus på att fordonet ska klara extrema förhållanden.

Till AB Sandvik Coromant har en annan studentgrupp i SIRIUS-kursen utvecklat två olika lösningar i form av två prototyper till en av företagets produkter. En smart idé att reglera flödet av kylvätska jämt mellan två kylvätskeflöden och som är ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar.

Magnus Karlberg

Magnus Karlberg, Professor, Avdelningschef

Organisation: Maskinkonstruktion, Produkt- och produktionsutveckling, Institutionen för teknikvetenskap och matematik