Almqvist fick pris av kungligt samfund

Publicerad: 2 juni 2010

Andreas Almqvist, teknologie doktor och forskare vid Luleå tekniska universitet har tilldelats Kungliga Skytteanska samfundets pris för sitt arbete vid LTU. Priset delas varje år ut till yngre välförtjänta forskare och Almqvist får det för olika slags aktiviteter inom ämnet tribologi (smörjning, nötning och friktion).

- Jag är oerhört stolt över att ha fått utmärkelsen och är väldigt tacksam till att Kungliga Skytteanska Samfundet valt att förära just mig, säger Andreas Almqvist, teknologie doktor vid avdelningen för Maskinelement vid Luleå tekniska universitet.

Andreas Almqvist doktorerade 2006 vid LTU inom ämnet tribologi om effekter av smörjning på en ojämn yta och har även varit Post. Doc. i England. Han har publicerat många artiklar i vetenskapliga tidskrifter, han agerar handledare till en handfull doktorander, han samarbetar både inom universitetet och har dessutom nära samarbete med näringslivet. Hans forskning förenar vetenskapligt djup med stor industriell relevans, tycker Kungliga Skytteanska samfundet. ”Han har på ett förträffligt sätt utnyttjat sin bakgrund i tillämpad matematik för att bana ny väg inom ämnet tribologi” heter det bland annat i samfundets motivering.

Kungliga Skytteanska samfundet, som har sitt säte i Umeå, är ett av 18 kungliga akademier i Sverige. Det grundades 1956 och har till uppgift att stödja kulturell och vetenskaplig utveckling i Norrland. En sådan uppgift är att stödja unga forskare vid universiteten i norra Sverige.