Hoppa till innehållet
Foto: Karl William
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Anonym skänker en miljon till orgeln

Publicerad: 9 mars 2016

En person som vill förbli anonym har skänkt en miljon kronor till universitetets världsberömda orgel. Den hemliga givaren har inte ställt krav på några som helst motprestationer, på återkoppling eller ens på inbjudan till olika orgelevenemang.

– Ja, vi har fått en miljon kronor av en anonym givare för att synliggöra vår orgel och nej, jag vet inte vem den hemliga givaren är. Vi är mycket glada och tacksamma för den här donationen. Det känns fantastiskt roligt att det finns människor som på det här sättet vill göra en insats för att främja kulturen och universitetets strävan att bidra till utveckling av kulturen i Norrbotten och hela landet, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Luleå tekniska universitets gigantiska orgel, en gång invigd av Benny Andersson kommer nu åter att hamna i rampljuset. Den anonyma donationen kommer att användas för att till exempel skapa konserter och initiera ny forskning om orgeln. Nu kan universitetet locka hit intressanta internationella organister så att orgeln synliggörs i Norrbotten och andra delar av världen.

På Institutionen för konst- kommunikation och lärande är ansvarig prefekt både rörd och exalterad över den hemliga donationen. Orgel Acusticum som är 10 meter bred, 9,5 meter hög har 9 000 pipor fördelade på 140 stämmor (vartill kommer 13 effektregister), beskrivs som ett instrument där musik från dåtid, samtid och framtid möts. Detta enorma instrument har uppenbarligen en sann vän någonstans där ute, som har förmågan och viljan att satsa på dess framtid.

– Det här betyder att det finns människor runt omkring oss som tycker att universitetets orgel är ett väldigt intressant instrument och förstår dess potential. Vi är otroligt glada och tacksamma över den här donationen som ger oss möjlighet att utveckla verksamheten med orgeln, säger Monica Johansson, prefekt för Institutionen konst, kommunikation och lärande vid Luleå tekniska universitet.

I media

Taggar