Ansett universitet intresserat av industriellt byggande

Publicerad: 19 februari 2019

University of California Berkeley och The Terner Center for Housing Innovation besökte Luleå tekniska universitet och byggföretaget Lindbäcks I Piteå. Det var avdelningen för industriellt och hållbart byggande som tog emot dessa långväga gäster.

Luleå tekniska universitet och byggföretaget Lindbäcks har haft ett långt och lönsamt samarbete i över 20 år och det är detta samarbete som tilldragit sig intresse från byggforskare på UC Berkeley.

– Vårt samarbete bygger på förtroende och att vi förstår varandras ingångsvärden I arbetet, säger Lars Stehn, professor I byggproduktion och teknik vid Luleå tekniska universitet.

I Kalifornien har man inte kommit lika långt inom det industriella byggandet som i Sverige. Men problemen med höga byggkostnader och därmed höga hyror har skapat stora problem och segregation på många håll i hela USA.

–  I San Francisco och Bay Area betalar människor en stor del av sin lön till hyra, ofta långt över 30%, och många pendlar ibland upp till tre timmar långa sträckor för att hålla nere hyreskostnaderna. Vi har också många hemlösa, så vi måste hitta sätt att bygga billigare och effektivare, säger Carol Galante, professor i Affordable housing and urban policy arkitektur vid UC Berkeley.

Besöket i Luleå kommer förhoppningsvis att ge frukt I form av ett fördjupat samarbete under de kommande åren.

Lars Stehn

Stehn, Lars - Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Organisation: Byggproduktion och teknik, Industriellt och hållbart byggande, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-491976