Olov Renberg Maria Ågren
Årets alumner Olov Renberg, BehavioSec och Maria Ågren, generaldirektör vid Transportstyrelsen Foto: Bildmontage Luleå tekniska universitet/ Liza Simonsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Årets alumner prisas på Vetenskapens hus

Publicerad: 19 oktober 2016

Nu är det officiellt vilka som får den ärofyllda titeln Årets alumn vid Luleå tekniska universitet. 2016 går priset till Maria Ågren, generaldirektör vid Transportstyrelsen, och Olov Renberg, en av grundarna av BehavioSec som utvecklat säkerhetssystem åt några av världens största banker.

Utmärkelsen Årets alumn delas ut till personer som varit studenter vid Luleå tekniska universitet och som efter examen nått särskilt stora framgångar i sina karriärer. Prisutdelningen i år äger rum 8 november på Vetenskapens hus i Luleå, då Maria Ågren och Olov Renberg under festliga och högtidliga former får ta emot utmärkelsen av Luleå tekniska universitets rektor Johan Sterte.

Bra verktyg från utbildningen

Olov Renberg, 34 år, bor i dag i Stockholm men kommer ursprungligen från Harads. Han läste internationell ekonomi på Luleå tekniska universitet 2002-2005 och började därefter som projektledare på dåvarande Idéhuset, som hade som mål att hjälpa studenter till företagande. I samma veva var han med och startade företaget BehavioSec.

– Jag är väldigt stolt över att bli Årets alumn på Luleå tekniska universitet. Det är överväldigande! Det visar att personer tror på det vi gör, säger Olov Renberg, i dag operativ chef för BehavioSec.

BehavioSec är ett IT-säkerhetsföretag som sysslar med biometrik; att analysera en användares beteendemönster vid skärmen för att verifiera personens identitet. BehavioSec utvecklar säkerhetssystem åt bland annat amerikanska militären och flera av världens största banker och har i dag kontor i Sverige, England, Holland, Tyskland, Hongkong och USA.

Olov Renberg säger att utbildningen i internationell ekonomi vid Luleå tekniska universitet har gett honom bra verktyg för den fortsatta karriären.

– Jag har verkligen fått med mig grunderna för att kunna skriva en affärsplan, skapa projekt, bygga upp ett varumärke och komma ut på den internationella marknaden. Det är mycket det man gör när man driver bolag.

Kunskap om problemlösning

Maria Ågren, 53 år, bor i Norrköping, är född i Gällivare, uppvuxen i Härnösand och flyttade sedan till Luleå för studier vid Luleå tekniska universitet, där hon tog hon en examen i samhällsbyggnadsteknik.

Maria Ågren har varit generaldirektör för flera betydelsefulla expertmyndigheter i Sverige, som Statens geotekniska institut, SMHI, Naturvårdsverket och i dag Transportstyrelsen. Utbildningen inom samhällsbyggnad vid Luleå tekniska universitet gav henne intresse och kunskap om hållbar teknisk samhällsutveckling  och har varit en väldigt bra grund för arbetet inom statsförvaltningen, där mycket av hennes arbete i dag handlar om verksamhetsutveckling och dialog internt och externt. Dialog äger ofta rum mellan individer, branscher, myndigheter och regeringsföreträdare.

Vill inspirera dagens studenter

Maria Ågren är i dag ledamot i universitetsstyrelsen vid Luleå tekniska universitet och följer därför universitets arbete och utveckling löpande. Hon har tidigare varit engagerad i olika utbildningsprojekt på universitetet och i mentorsprogram för forskare. Hon hoppas som mottagare av Årets alumn att kunna ge studenter på Luleå tekniska universitet en positiv bild av vad de kan satsa på efter examen.

– Jag tycker att det är jätteroligt att få den här utmärkelsen, att bli ihågkommen av sitt universitet på det här sättet, säger Maria Ågren.

Olov Renberg hoppas att som en av Årets alumner kunna bidra till att inspirera och uppmuntra studenter att våga satsa på sina affärsidéer.  Luleå och Norrbotten ligger honom varmt om hjärtat och han besöker Luleå tekniska universitet med jämna mellanrum.

– När vi är ute och representerar så pratar vi alltid om Luleå. Kommer det hit brittiska bankmän är det häftigt att kunna visa dem all snö och kunna peka och säga ”där är Facebooks datacenter”.

Jennie Hägg Wilhelmsson

Jennie Hägg Wilhelmsson, Chef studentservice