Årets innovatörer 2021

Publicerad: 11 november 2021

Studenterna bakom Containing Greens får priset som årets studentinnovatörer vid Luleå tekniska universitet för sitt arbete med hydroponiska odlingar. Forskarpriset går till Jesper Martinsson och Wille Törnman för en innovation som bidrar till en mer hållbar gruvbrytning.

Luleå tekniska universitet vill genom utmärkelsen Årets innovatör uppmärksamma studenter och forskare vid Luleå tekniska universitet som har tagit en idé vidare till nytta för det omgivande samhället, och som har varit kreativ, nytänkande, driven, visionär, engagerad och entreprenöriell.

Studentpriset 2021 går till Moa Johansson, Ellinor Emilsson och Adrian Mellgren som med Containing Greens utvecklat en skalbar lösning för att odla grönsaker och örter på ett resurseffektivt sätt, året runt, i arktiskt klimat. Genom att använda spillvärme från industrin till hydroponiska odlingar kan samhällen med kallt klimat bli mer självförsörjande och hållbara.

– Att bli utsedd till årets innovatörer på Luleå tekniska universitet kom lite som en chock. Vår resa med Containing Greens tog fart för 1,5 år sedan och sedan dess har utvecklingen gått fort. Allt fler människor har fått upp ögonen för vår idé och för oss att vara en del av omvandlingen till en grönare framtid känns stort och viktigt, säger Containing Greens vd Moa Johansson, som studerat statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.
Kollegorna Adrian Mellgren och Ellinor Emilsson har läst till civilingenjör i hållbar energiteknik respektive väg- och vattenbyggnad.

Förutspå seismiska händelser

Jesper Martinsson, biträdande professor i tillämpad matematik, och Wille Törnman, som har en färsk licentiatavhandling i gruv- och berganläggningsteknik, får forskarpriset för att ha kommersialiserat sitt forskningsresultat och tagit fram en produkt som kan förutspå seismiska händelser och minska risken för skador på både människor och utrustning i gruvmiljöer. De har tecknat ett samarbetsavtal med LKAB och ska färdigställa produkten tillsammans med dem.

– Det känns otroligt roligt och hedrande, det är alltid kul när ens arbete uppskattas. Jag och Jesper har forskat tillsammans med LKAB under många år och vi har nu äntligen tagit steget fullt ut för att kommersialisera resultatet. Kommersialiseringsvägen har varit lång men med hjälp av LTU Business har vi lyckats nå fram. Jag ser fram emot att vår forskning ska göra nytta för gruvföretagen, säger Wille Törnman.

Text: Johannes Hellqvist

Marita Holst