Årets innovatörer 2022

Publicerad: 8 november 2022

Priset som årets studentinnovatör vid Luleå tekniska universitet går till Sofie Zätterqvist som står bakom ”Don´t Be An Asshole Brewery”, ett kreativt koncept för alkoholfritt öl med syfte att utmana, utbilda och engagera unga människor kring genus och (o)jämställdhet. Forskarpriset går till professor Jonas Hedlund för en innovation med potiential att bli en viktig pusselbit till den gröna omställningen.

Luleå tekniska universitet vill genom utmärkelsen Årets innovatör uppmärksamma studenter och forskare vid Luleå tekniska universitet som har tagit en idé vidare till nytta för det omgivande samhället. Priset utses av en jury som bl a består av representanter från hela universitetets innovationsstödsystem och delas ut av Nordeas Norrlandsstiftelse.

– Det handlar om kreativa, nytänkande och entreprenöriella personer som tagit ett koncept från idé till tillämpning, tagit fram en ny tjänst, produkt eller process, alternativt bidragit till att lösa viktiga samhällsutmaningar säger projektledare Anna Marklund på Samverkans- och Innovationskontoret vid Luleå tekniska universitet.

Ökar jämställdhet och minskar koldioxidutsläpp

Anna Marklund

Anna Marklund, Projektledare