Babels torn hänger kvar tre år till

Publicerad: 10 januari 2020

Målningen Babels torn, som funnits på Luleå tekniska universitet sedan 1983, kommer att plockas ner när universitetet om ett par år lämnar byggnaden där tavlan hänger. Den politiska brigadmålningen, som är en av Sveriges största konstverk, mäter 18,5 meter och målades av konstnärsgruppen Hofbrigaden.

– Det här var det absolut roligaste jobbet jag gjorde i mitt liv, säger Julie Leonardsson, till Luleå tekniska universitet.

Politisk satir

Han var själv med om att montera tavlan på Luleå tekniska universitet, när det begav sig och minns det hela mycket väl. För den som är nyfiken att betrakta tavlan i F-huset, kan det vara bra att känna till att det till höger om tavlan finns en strömbrytare. Tryck in den, så får tavlan sin rätta belysning. Målningen gjordes av konstnärsgruppen Hofbrigaden, som stod för samhällstillvänd konst eller politisk satir. Gruppen bestod, förutom av Julie Leonardsson, även av Cilla Ericson, Ingrid Olson, Stefan Teleman och Ulf Rahmberg.

Kejsarens nya kläder

Denna stora målning, Babels torn, som tar sin tid att betrakta, var egentligen en annan målning från början. Den är en övermålad tavla som ursprungligen hette "Kejsarens nya kläder" som skulle uppföras på två veckor för Liljevalchs med ekonomiskt stöd av Statens kulturråd. Den övermålade tavlan har en historia värd att berätta. Ersättningen som konstnärerna fick för arbete och materiel räckte nämligen inte till för att göra målningen klar. Som en protest, för att belysa konstnärers ekonomiska villkor, skrev konstnärerna ”här tog pengarna slut” högst upp direkt på målningen och gick hem. Målningen innehöll bland annat kritik mot hovet och veckopressen, och visade en satirisk bild av kungaparet, något som gav upphov till namnet Hofbrigaden, på konstnärsgruppen.

Det enda som är kvar av den ursprungliga tavlan, den 18,5 meter långa pannån, är Kungens krona högst upp. När den nya tavlan gjordes fick konstnärerna mer tid och kunde skapa ett helt annat verk och komposition. Hofbrigadernas medlemmar kom att bli vänner för livet och höll regelbunden kontakt. De flesta av konstnärerna är över åttio år i dag.

– Tavlan blev ett utropstecken för den här typen av satirisk konst och som idag inte har någon egentlig marknad längre, säger Julie Leonardsson, i dag 76 år.

Sedan 1983 har Babels torn hängt på Luleå tekniska universitet.

Luleå tekniska universitet har fått tillåtelse av Hofbrigaden att publicera bilderna från målningen.