Bejublad examenskonsert livesändes

Publicerad: 7 juni 2020

På fredagen den 5 juni framfördes orkesterakademins examenskonsert på Konserthuset i Stockholm. Utbildningen som är ett samarbete mellan Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet och Kungliga filharmonikerna samlar unga musiker från hela världen. Vid konserten uruppfördes även den tidigare studenten Johannes Pollaks nya verk Elegy

− Vi på Konserthuset har haft den stora glädjen att få jobba med Johannes på ett antal olika sätt över det gångna året och när möjligheten öppnade sig för att göra ett beställningsverk till årets finalkonsert kändes det självklart att först fråga Johannes, både givet verkshöjden på hans tidigare kompositioner och hur hans historia förenar våra två institutioner, säger producent Jonatan Samuelsson och fortsätter.

Beklagar världens tillstånd

− Johannes nyskrivna stycke – Elegy – är ett verk vi under de senaste veckorna verkligen har hunnit förälska oss i. Det väver på ett sömlöst sätt de medverkande musikernas olika röster till en vacker bild som omväxlande beklagar världens tillstånd och undersöker känslornas ursprung.

Luleå tekniska universitets och Konserthuset Stockholms gemensamma ettårsutbildning RSPO Orchestra Academy examineras i tre olika delar: en konsertproduktion med Filharmonikerna, en mock audition (en provspelning inför jury) samt en kammarkonsert. Det var den senare som uppfördes under fredag kväll.

Orkesterakademin omfattar ett års heltidsstudier på plats i Stockholm och konserthuset. Förutom deltagande i orkesterproduktioner innehåller utbildningen moment som stämrepetitioner, sektionsrepetitioner, kammarmusik, instrumentalundervisning, seminarier och mock auditions.

Petter Sundkvist

Sundkvist, Petter - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Rum: E124 - Piteå»