Björn O Nilsson
Björn O. Nilsson, ny ordförande för Process IT Innovations. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Björn O. Nilsson ny ordförande för Process IT Innovations

Publicerad: 1 september 2020

Norrbottens landshövding Björn O. Nilsson blir ny ordförande för centrumbildningen Process IT Innovations. Han ser fram emot att främja basindustrins innovationskraft i regionen.

Björn O. Nilsson är hedersdoktor samt biokemist och har en imponerande karriär bakom sig. Bland annat som vd för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och som ordförande i Svenska friidrottsförbundet. Sedan 2018 är han landshövding i Norrbotten, och nu även ordförande för Process IT Innovations.

– Det här är ett spännande uppdrag. Process IT Innovations har skapat ett viktigt nätverk med forskare och lösningsleverantörer. Det behövs nu när företag inom basindustrin möter framtidens it- och automationsutmaningar. Jag ser fram emot att tillsammans med styrelsen och medarbetarna främja innovationskraften i vår region, säger Björn O. Nilsson.

– Vi välkomnar ordförande Björn O. Nilsson som sitter på stor kunskap samt erfarenhet inom forskning, innovation och samverkan. Process IT Innovations syfte är att stärka de regionala it- och leverantörsföretagens internationella konkurrenskraft. Men också att etablera ett ledande europeiskt forsknings- och utvecklingscentrum inom automationsområdet. Här tror jag verkligen att Björns erfarenhet kommer till nytta, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.

– Att som Process IT Innovations skapa nära samverkan mellan forskning och företag är en viktig drivkraft i samhällsutvecklingen och jag är övertygad om att Björn med sin bakgrund kommer att bidra starkt till utvecklingen i vår region. Som hedersdoktor vid vår teknisk-naturvetenskapliga fakultet har Björn en bra koppling till Västerbotten och Umeå, säger Hans Adolfsson rektor vid Umeå universitet.

Björn O. Nilsson efterträder Magdalena Andersson, landshövding i Västerbottens län.