Jesper Nordin
Jesper Nordin. Fotograf: Freddie Sandström Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Carin Malmlöf-Forsslings pris till kompositören Jesper Nordin

Publicerad: 30 september 2020

Kungliga Musikaliska Akademien har tilldelat Jesper Nordin Carin Malmlöf-Forsslings pris om 90 000 kronor i samband med Alfvéndagen den 7 juli som detta år hölls digitalt på grund av coronapandemin.

Juryns motivering lyder:

Med inspiration från rockmusik, improvisationsmusik och svensk folkmusik skapar han en egen suggestiv klangvärld som söker sig bortom det kändas gränser. Hans konstnärskap är ett i oavbruten rörelse som på ständigt nya vägar aldrig upphör att överraska och fascinera sina lyssnare.

Jesper Nordin har rötter i en jämtländsk folkmusikersläkt. Själv började han sin musikaliska bana som rockmusiker. Först som 22-åring lärde han sig noter och började komponera klassisk musik.

– Jag upptäckte att den nutida konstmusikens ramar är lite öppnare än rockmusikens. Den tillåter ett stort spann i sitt uttryck, från det enkla och melodiska till rena ljudexperiment, säger Jesper Nordin.

Konstmusikens öppenhet inför olika musikaliska uttryck fick honom att fundera på vad musik egentligen kan vara. Frågeställningen blev ingången till hans doktorandprojekt i musikalisk gestaltning.

– Kanske kan den tekniska utvecklingen om 50-100 år återuppliva 1800-talets hemmamusicerande. På den tiden fanns varken skivor eller digitala musiktjänster. I stället framförde amatörer kända verk i hemmet. Jag tror att framtidens teknik kan komma att demokratisera musiken ungefär som att Instagram med dess olika filter och andra inställningar har gjort det möjligt för amatörer att skapa bra fotografier.

Redan nu finns olika tekniska lösningar som gör att musikaliskt oskolade kan jamma med sina favoritartister eller skapa sin egen musik. Jesper Nordin har själv utvecklat en app med vilken användaren sätter upp ett musikaliskt regelverk i form av rytm, harmonik och ljud. På så vis kan vem som helst komponera musik utan att det blir fel.

– I framtiden tror jag att stora världsartister kommer att kunna använda teknik för att kommunicera musikaliskt med sin publik. Jag hoppas också att tekniken kan fördjupa amatörers förståelse för det professionella musikutövandet, säger Jesper Nordin.

Jesper Nordin, Doktorand

Organisation: Musikalisk gestaltning, Musik och dans, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande