Kevin Karim och Emil Lindh 4
Kevin Karim och Emil Lindh. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

De är med och utvecklar AI-motorn

Publicerad: 28 augusti 2020

Som ett led i utvecklingen av en AI-motor för bland annat järnvägsunderhåll har studenterna Emil Lindh och Kevin Karim sommarjobbat vid Luleå tekniska universitet som forskningsingenjörer.
– Det har varit roligt och man har lärt sig mycket, säger de.

Under sommaren har Emil Lindh och Kevin Karim varit med och arbetat i projektet AI for Railways, AIFR, vid Luleå tekniska universitet.
Emil Lindh studerar teknisk fysik vid Linköpings universitet, Kevin Karim läser till dataingenjör på KTH. Under sensommaren avslutar de sitt uppdrag som forskningsingenjörer i Luleå.

Användning av bilder

Målet med projektet AIFR är att utveckla en AI-motor som kan användas av företag i järnvägsbranschen vid till exempel planering och felsökning.

– Jag har undersökt om det går att använda foton på tåghjul i AI-motorn, för att kunna hitta sätt att upptäcka skador. Jag har experimenterat med vad det går att göra med dem och kommit fram till några algoritmer som kan fungera. Just nu, i tidigt skede är det för att se vad som är möjligt, för att se om det går att använda, säger Emil Lindh.

Kevin Karim har arbetat med uppbyggnaden av den digitala plattformen.
– Till en början har vi laddat upp filer manuellt som vi har velat analysera, men vi vill att det ska ske automatiskt. Att det finns algoritmer som sorterar in informationen automatiskt, säger han.

Deltagit i diskussioner

Samtidigt har de deltagit i diskussioner med andra som arbetar i projektet, träffat industripartners och gjort studiebesök på en tågverkstad i Umeå.
– Det har varit roligt, i utbildningen har vi inte kontakt med företag på det sättet, säger Emil Lindh och Kevin Karim.

De uppskattar att de har fått diskutera med industrirepresentanter och kollegor om problem och lösningar.
– Man får möjlighet att arbeta kreativt, utforska och lära sig nya saker, säger Emil Lindh.

Ramin Karim

Ramin Karim, Professor

Organisation: Drift och underhållsteknik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser