Hoppa till innehållet
Viktor Grundström Mattsson Foto: Privat
Viktor Grundström Mattsson Foto: Privat Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Det är som riktig skattjakt"

Publicerad: 31 mars 2021

Studenter från civilingenjörsprogrammet naturresursteknik, Viktor Grundström Mattsson och Gustav Lood Stark, arbetar just nu i ett spännande prospekteringsprojekt för gruvbolaget Boliden.

Nedan ställer vi några frågor till Viktor Grundström Mattsson:

Vad har du fått göra på Boliden?

– Jag började min resa med Boliden sommaren 2017 när jag gjorde min praktik som är en del av utbildningen. Jag fick lära känna hela värdekedjan från prospektering till anrikning, senare också smältning. Jag fastnade under denna tid för fältprospekteringen. Det är som riktig skattjakt.

– Efter några somrar tillsammans med Boliden blev det dags för mitt examensarbete som jag påbörjade sommaren 2019 där jag karterade, samlade geokemisk data och tolkade geofysisk data i ett försök att utvärdera potentialen för en malmhorisont i Strömfors området. Vi arbetade med geologin på ett modernare sätt än hur man tidigare har arbetat i Sverige.

Är detta något du vill arbeta med i framtiden?

– Jag vill absolut fortsätta med prospektering, efter strömforsprojektet är jag fast. Att det område där jag spenderade en hel sommar mestadels ensam nu kan bli en arbetsplats för många andra ger verkligen en känsla av att mitt arbete kan göra skillnad.

– Eftersom jag trivs bättre ute än fast i ett kontorslandskap så är det en lyx att få arbeta ute. Tack vare min utbildning har jag fått chansen att jobba i helt fantastiska miljöer från Kiruna i norr till Falun i söder och jag hoppas att det blir några veckor med jobb utomlands när Coronarestriktionerna lättar.

– Boliden som arbetsgivare är ett utmärkt ställe att börja sin karriär då det finns så otroligt mycket kunskap här och det finns en kultur av att lära av varandra.

Har du nytta av din utbildning inom naturresursteknik?

– Jag har haft otroligt stor nytta av min utbildning och framförallt bredden. Prospekteringsprojekt kräver att många personer från väldigt olika fält och specialiseringar jobbar tillsammans. Här känner jag att min tid i Luleå har hjälp otroligt mycket eftersom man kan lite om allt och det gör att man mycket friare kan specialisera sig när man kommer ut i arbetslivet och kommunikationen med kollegor (geofysiker eller kemister) går mycket lättare tack vare att man testat på deras fält i studierna. Detta gör att vi kan bolla ideer och diskutera lösningar på problem effektivt och våra kunskaper överlappar lite mer än om jag endast vore utbildad till geolog.

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

– Trivs man ute så är definitivt naturresursteknik ett program för dig, men även om man inte gör det så finns en uppsjö med yrken som alla är speciella på sitt egna vis med spännande och viktiga problem att lösa för ett grönare och mer resurseffektivt samhälle. Jag sökte lite på måfå men det har jag inte ångrat en sekund sedan jag började studera på Luleå tekniska universitet.

Nils Jansson

Nils Jansson, Biträdande professor

Telefon: 0920-491487
Organisation: Malmgeologi, Geovetenskap och miljöteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Glenn Bark

Glenn Bark, Universitetslektor

Telefon: 0920-491039
Organisation: Malmgeologi, Geovetenskap och miljöteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser