Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Digitalradio kräver hög datahastighet

Publicerad: 13 november 2013

Den digitala radion DAB+ (Digital Audio Broadcast), måste ges utrymme att sända med hög datahastighet, annars finns risk för sämre ljudkvalitet. Det är en av slutsatserna från ett forskningsprojekt där Luleå tekniska universitet samarbetat med Sveriges Radio. Resultatet publiceras i senaste numret av “Journal of the Audio Engineering Society”.

Jan Berg, assisterande professor LTU
Jan Berg, assisterande professor vid LTU

- Vi har indikationer på att man skulle behöva uppemot 300 kilobit per sekund för att få vad man kallar ett transparent system där man inte kan uppfatta kvalitetsförsämringar, säger Jan Berg, biträdande professor vid Luleå tekniska universitet som varit ansvarig för forskningsprojektet.

Den digitala lösningen DAB+, det kommande systemet för digitalradio, är jämförbart med dagens FM-system i radio ner till 160 kilobit/sekund. Under den hastigheten försämras kvaliteten märkbart. I projektet som pågått under två år, och i vilket 5 personer arbetat, har flera tester gjorts där erfarna lyssnare medverkat. De har bedömt ljudkvaliteten enligt internationella rekommendationer. Testerna visar att man bör välja datahastigheter nära den som maximalt går att få ut ur DAB+.

- Vill man tävla med ett riktigt bra FM-system bör man köra DAB+ på maximala 192 kilobit/sekund för att man ska klara av att behålla kvaliteten för typiska ljud som förekommer ofta i radio, säger Jan Berg.

En målkonflikt som lyfts fram i forskningen är att det krävs höga datahastigheter för bra ljud i digitalradion, samtidigt som man vill ha utrymme för fler radiokanaler inom samma bandbredd.

- Därför är denna studie viktig för de som ska fatta beslut om hur datahastigheten ska disponeras, säger Lars Jonsson, teknikstrateg inom Sveriges Radio, som också varit med i projektet.

I den publicerade artikeln konstateras också att det finns flera tjänster som erbjuder ljud som kodas med hög datahastighet och att det också sätter press på att digitalradions ljudkvalitet inte ska vara sämre.