Studenterna Joel Jonsson och Jon Söderqvist på civilingenjörsprogrammet Väg och Vatten och Anna Löfqvist, på civilingenjörsprogrammet Arkitektur vann Draknästets pris. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Draknästet på LTU

Publicerad: 21 mars 2011

Civilingenjörsstudenter lät sig grillas av toppdrakar i byggbranschen. Studenterna har arbetat stenhårt med att ta fram säljbara produkter och tjänster som ska utveckla byggbranschen. En tuff jury enligt SVT:s modell Draknästet utsåg en vinnare.

För att lyckas som företag inom industriellt byggande är det avgörande att kunna utveckla sina produkter. Det var den utmaningen som civilingenjörsstudenter på fjärde året ställdes inför på en kurs i industriellt byggande för tre månader sedan, en utmaning som de ledande företagen inom byggbranschen i Sverige brottas med ständigt.

Nu skulle studenterna lyckas övertyga en branschjury om att just deras affärsidé om en ny tjänst eller produkt var värd att satsa miljonbelopp på. För det krävdes en hel del mod.

– Studenterna har vuxit fruktansvärt mycket under den här processen både som individer och som grupp, sade Lars Stehn, professor i Träbyggnad på institutionen Samhällsbyggnad och naturresurser som undervisat studenterna.

Bild; Professor Lars Stehn i samspråk med Draknästes Erik Lindbäck, VD Lindbäcks Bygg, Cathrine Lind
Professor Lars Stehn i samspråk med Draknästes Erik Lindbäck, VD Lindbäcks Bygg, Cathrine Lindberg, vd Finsnickeri i Råneå, Jan Marcusson, chef Grants Office och Eva Esping, handläggare Vinnova. Längst bak gästdraken Jerker Lessing.

Drakarna i juryn var tuffa i sin bedömning och bombarderade studenterna med från branschen kniviga frågor, men juryn var definitivt inte okänslig. Den ställde dock krav. Studenternas idéer som presenterades proffsigt, drivande och intressant, skulle hålla måtten i alla avseenden.

Lars Stehn kunde njuta över de tävlande lagens slutgiltiga prestationer.

– Det här är den absolut roligaste lärarrollen jag har haft. Det har varit en kick att se studenterna växa, ta kritik och därefter förfina sina idéer, säger han.

I Drakjuryn satt bland andra Erik Lindbäck, VD för Lindbäcks Bygg.

– Jag måste säga att jag är imponerad. Juryn har haft ett fantastiskt svårt jobb när vi skulle utse en vinnare men med lite kaffe så blev vi kreativa, och nu har vi en vinnare, sade han.

Bild; Erik Lindbäck, VD Lindbäcks Bygg
Erik Lindbäck, VD Lindbäcks Bygg

Innan dess hade Erik Lindbäck och de övriga i juryn diskuterat igenom samtliga presentationer, vägt alternativen mot varandra och slutligen enats. Därefter hade nu studenterna kallats tillbaka in i klassrummet för att få höra juryns beslut. Då var det tyst i salen. På frågan, från skribenten, till en av studenterna om han var nervös, blev svaret nej, sedan ändrade han sig.

– Jo, lite grann om jag ska vara ärlig.

En minut senare visade det sig att just han och två andra studenter fick äran att skaka hand och ta emot pris av Erik Lindbäck och få juryns motivering:

- De har ett nytänk i sin uppgift som för den vidare. De har insett att de behöver komplettera sin egen kompetens och det är en bra insikt för att lyckas i affärer. De gjorde en bra presentation, den var en riktig höjdare. Utifrån ert projekt är marknaden inte så stor ännu i Sverige men är beprövad i Europa och vi tror att den bör kunna användas över hela Sverige. Gratulerar till ett fint jobb, sade Erik Lindbäck.

Därefter fick studenterna Jon Söderqvist och Joel Jonsson, på civilingenjörsprogrammet Väg och Vatten och Anna Löfqvist, på civilingenjörsprogrammet Arkitektur ta emot priset. Deras projekt handlade om att driva byggprojekt genom att privat och offentligt delar på riskerna redan från början för att snabbare kunna få tillbaka de pengar man investerat.

– Vi har stött på patrull hela tiden under projektet och inte alltid varit överens men vi har lyckats lösa problemen och när vi väl stod här i dag så var vi alla tre på samma sida, sade Joel Jonsson om gruppens arbete.

Draknästet kommer att bli en återkommande avslutning på den här kursen i industriellt byggande men själva presentationerna var inte en examination av kursen.