Hoppa till innehållet
Enar Nordvik

Enar blir doktor Nordvik

Publicerad: 4 november 2008

Den 7 november är det äntligen dags för Enar Nordvik att försvara sin doktorsavhandling – faktum är att han gör ett avbrott i sin föräldraledighet för att disputera. Avhandlingen handlar om att finna och förstå aspekter som är viktiga när människor upplever datorvisualiseringar av trä. De intryck vi får är nämligen avgörande för våra beslut att köpa en produkt eller inte. Och om produkten ännu inte är tillverkad, ja då behövs kommunikation i form av visualiseringar eller representationer.

Datorvisualisering av träprodukter kräver kunskap om de känslor visualiseringen väcker. Resultaten av Enar Nordviks forskning indikerar vilka aspekter som är viktiga – och i viss mån hur viktiga – när man datorvisualiserar trä: Ljusförhållanden, färg och kontrast ger trä liv på datorskärmen. Kanske räcker det inte att vara lika realistisk som ett foto?

- Som arkitekt är det lätt att se att trä i datorn är en rätt dålig idé, trä är så mycket mer multimedia än en dator kan erbjuda, säger Enar Nordvik.

Enar Nordvik (f. 1975) är född och uppvuxen i Böle, Norsjö, en liten by i Västerbottens inland och med de flesta i släkten involverade i träindustrin.

- Man kan väl säga att jag har lignin (limmet som håller ihop träet) i blodet. Det och tjurskallen.

1996 började Enar Nordvik plugga på KTH:s arkitektutbildning, tog examen fem år senare och har sedan dess arbetat vid LTU Skellefteås avdelning för träteknik. Licentiatuppsatsen presenterades 2004 och att doktorandstudierna dragit ut på tiden skyller Enar Nordvik till en del på föräldraledighet och politik. Han är pappa till två barn och gör ett avbrott i föräldraledigheten för att disputera. Han är också ordförande i vänsterpartiet i Skellefteå, sitter i kommunfullmäktige och var under en mandatperiod vice ordförande i byggnadsnämnden.

- Men några hus har det inte blivit, om man bortser från de årliga pepparkaksäventyren, nu senast i form av världens minsta älg …

Upplysningar: Enar Nordvik, tel. 0910-135 20, doctorno@nordvik.se eller niversitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se