Hoppa till innehållet
Kaunisvaara
Gruvområdet i Kaunisvaara i Pajala kommun. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Ett steg närmare testbädd för gruvteknik i Pajala

Publicerad: 10 oktober 2017

Det blir en fördjupad förstudie om en testanläggning, Arctic Test, vid Kaunisvaaragruvan i Pajala.

Det är Vinnova som med fyra miljoner kronor finansierar en fördjupad förstudie för etablering av testanläggningen Arctic Test vid Kaunisvaaragruvan i Pajala kommun.

Det handlar om en testbädd för gruvteknik i arktisk miljö med fokus på mineraler, hållbart samhällsbyggande och innovationer på miljöområdet. Testanläggningen ska bland annat ge möjlighet att utveckla nya tekniska lösningar för grön omställning.

Unika möjligheter i en arktisk miljö


Utöver den direkt gruvrelaterade verksamheten ger testbädden även möjlighet till tester av fordon, maskiner och människors livsvillkor i arktisk miljö.

– Vi kommer att ha flera forskare engagerade i den fördjupade förstudien. Det finns breda möjligheter med en arktisk testmiljö, vid sidan av den gruvrelaterade forskningsverksamheten, säger Erik Höglund, vikarierande rektor vid Luleå tekniska universitet.

Den fördjupade förstudien beräknas vara klar hösten 2018. Målet är att tills dess knyta an testutförare till anläggningen, säger Erik Höglund.

– Vi har en god dialog med Region Norrbotten och med Länsstyrelsen i Norrbotten och ett nära samarbete med Pajala kommun. Det är viktigt för Luleå tekniska universitet att ha ett starkt regionalt engagemang.

I media:

Taggar