Hoppa till innehållet
Ivas 100 lista
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Flera forskningsprojekt från Luleå tekniska universitet på IVA:s prestigefulla 100-lista 2023

Publicerad: 10 maj 2023

Nu presenterar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, årets 100-lista med forskningsprojekt som bedöms ha stor potential att komma till nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Fem av de totalt 79 forskningsprojekten på listan kommer från Luleå tekniska universitet.

Årets lista samlar forskningsprojekt som adresserar teknik i mänsklighetens tjänst inom klimatomställning, energiförsörjning, välfärdsteknologi, cybersäkerhet och krisberedskap.

– Det är fantastiskt roligt och ärofyllt att vi har flera forskningsprojekt inom teknikområdet på IVAs 100-lista i år. Det visar att vi verkligen ligger i framkant forskningsmässigt inom aktuella teknikområden som har betydelse och gör nytta för enskilda människor och för samhället i stort, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Följande forskningsprojekt från Luleå tekniska universitet står på årets 100-lista:

Cybersäkert beteende för näringslivets digitala process
Kategori: Affärsmodeller
Ansvariga foskare: Johan Lugnet, Åsa Ericson, Anton Holmström, Simon Andersson

Lindometer-A Train Based System for Railway Infrastructure Monitoring
Kategori: Infrastruktur
Ansvariga forskare: Praneeth Chandran, Matti Rantatalo, Florian Thiery, Johan Odelius, Håkan Lind, Anders Thornemo, Olavi Kumpulainen, Ulf Ranggard

Ultratunna zeolitmembran för gasseparation
Kategori: Deep tech
Ansvariga forskare: Jonas Hedlund, Liang Yu

Unification of Ground and Aerial Robots for creating advanced emergency response missions after a crisis
Kategori: Deep tech
Ansvariga forskare: George Nikolakopoulos, Björn Lindqvist

Återvinning av textilier
Kategori: Cirkulär ekonomi
Ansvariga forskare: Kristiina Oksman, Luisa Völtz

Temat för årets hundra-lista

På årets 100-lista lyfter IVA forskningsprojekt som handlar om att säkerställa att nya och kommande innovationer inte hotar utan möjliggör bättre hushållning och fördelning av jordens begränsade resurser, ökad hållbarhet och cirkularitet, ökad jämlikhet, demokrati, säkerhet, hälsa och välbefinnande för hela mänskligheten. De 79 forskningsprojekten är utvalda i en grundlig nominerings- och urvalsprocess baserad på ett antal fastställda kriterier för att skapa värde för näringsliv och samhälle.
  
– Det finns otroligt bra forskning i Sverige som har potential att förbättra världen med hjälp av ny teknik. Till årets 100-lista har IVAs urvalskommitté valt ut årets mest lovande forskningsprojekt som bedöms ha stor potential till affärs- och samhällsnytta, säger Marianne Dicander Alexandersson, IVA-ledamot och styrgruppens ordförande.

Om 100-listan

100-listan tas fram av IVA-projektet Research2Business, R2B, som verkar för att Sverige ska vara ledande på att omvandla akademisk forskning, inom tekniska och ekonomiska vetenskaper, till innovation och konkurrenskraft i näringslivet. IVAs 100-lista lanserades i samband med IVA:s 100-årsjubileum 2019, därav namnet. Urvalskommittén består av drygt 40 kvalificerade personer ur IVA:s breda nätverk av representanter från akademi, näringsliv och offentlig verksamhet. Projektet drivs i samarbete med Vinnova, PRV, Teknikföretagen, Svenskt Näringsliv, KK-stiftelsen, Almi och Sveriges högskolor och universitet.