Peter Carlsson
Peter Carlsson, en av tre som utsågs till Årets alumn 2015 vid Luleå tekniska universitet. Bilden är beskuren. Foto: Per Nilsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Före detta LTU- student bakom Europas största litiumbatterifabrik

Publicerad: 8 mars 2017

Peter Carlsson, tidigare inköpschef för elbilsföretaget Tesla, är numera vd för Northvolt AB (tidigare SGF Energy AB) som ska etablera Europas största fabrik för litiumbatterier i Sverige. Peter Carlsson tog ekonomexamen vid Luleå tekniska universitet 1995 och har haft stora framgångar med toppositioner inom Ericsson Mobile, Sony Ericsson, NXP i Singapore, Tesla och nu Northvolt.

I ett pressmeddelande från Vattenfall kommenterar Peter Carlsson, som utsågs till Årets alumn 2015 vid Luleå tekniska universitet, sitt nya uppdrag där han bland annat säger att satsningen med att bygga Europas största batterifabrik, syftar till att möjliggöra morgondagens fossilfria energisystem. Byggandet av batterifabriken är planerat att inledas under andra halvåret 2018 och den storskaliga produktionen beräknas komma igång i slutet av 2020.  Målsättningen är att fabriken ska bli den största i sitt slag i Europa och förse transportsektorn och andra branscher med hållbara energilagringslösningar.

Förutom Vattenfall har bland annat Energimyndigheten och Vinnova bidragit med finansiering till Northvolt.

I media