Akademisk vårhögtid 2022

Publicerad: 18 maj 2022

På mindre än två år har 136 personer tagit en doktorsexamen vid Luleå tekniska universitet, inom hela 56 olika forskningsämnen.
Detta firades under lördagens akademiska högtid med ceremoni och efterföljande bankett.

– Att nå fram till en doktorsexamen är en fantastisk prestation. De nya doktorerna vid Luleå tekniska universitet utgör ett viktigt tillskott av expertis på högsta nivå, både för oss som lärosäte och för samhället i stort, säger universitetets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Vanligtvis håller Luleå tekniska universitet en gemensam akademisk högtid i november, då de nya doktorerna och hedersdoktorerna får sina hattar och nya professorer installeras. På grund av pandemin fick universitetet först ställa in en av dessa högtider och sedan planera om.

I lördags hölls därför en särskild ceremoni enbart för de nya doktorerna, som disputerat mellan andra halvan av 2019 och juni 2021. De har disputerat inom 56 olika forskningsämnen – universitetet bidrar med ny forskarutbildad kompetens inom vitt skilda områden som arbetsvetenskap, cyberfysiska system, energiteknik, industriell marknadsföring, omvårdnad, processmetallurgi och teknisk psykologi.
– Jag vill framföra mina och universitetets varmaste gratulationer och lyckönskningar till alla er nya doktorer, som lagt ner åratal av hängivet arbete. Jag hoppas att många av er blir kvar på Luleå tekniska universitet och ser goda framtida karriärmöjligheter här, säger rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Under ceremonin i Kulturens hus i Luleå delades också priser ut. Mottagare av Vattenfalls pris för bästa doktorsavhandling 2021 är Sina Sharif Mansouri. Teknologkåren pris för berömvärda handledarinsatser i forskarutbildningen tilldelades biträdande professor Åsa Wikberg-Nilsson.

Under ceremonin fick gästerna lyssna till Natalia Górny, cello, José Luis Relova Gallego, klarinett, Tiina Hyväri, piano, Erik Weissglas, tolvsträngad gitarr, samt kammarkören från Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet under ledning av dirigenterna Erik Westberg, tillika professor i musikalisk gestaltning, Maria Andrejic Bengtsson och Raphael Wolde-Selassie. Fanfarerna som framfördes är komponerade av universitetslektor Fredrik Högberg.

Den efterföljande banketten hölls på STUK på universitetsområdet och bjöd bland annat på tal av rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn, nypromoverade doktor Brian Wernicke samt ordförande i Norrbottens kommuner, Claes Nordmark. Studenter från Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet, manskören Snapsakademien samt Trio Biff stod för underhållningen.

För maten ansvarade Luleårestaurangen Hemmagastronomi under ledning av kocken Simon Lahti. Förrätten bestod av fjällrödingtartar, forellrom, kornkrisp, senapemulsion samt Tromsöbottarga. Till varmrätt serverades svensk mellankalv, svensk ekologisk sparris, sås vinblanc med ramslök samt mandelpotatisfondant och till dessert fick gästerna njuta av grädde från Bondgården Bälinge med vårrabarber, mandelkaka och rabarberconsommé. Kvällen avslutades till STHLM JukeBox och DJ Anton Lundbergs toner.