Firar 1-årsjubileum av vätgassatsningen CH2ESS

Publicerad: 25 maj 2022

Luleå tekniska universitets vätgassatsning CH2ESS firar ett år i vätgasens tjänst. Den 18 maj förra året lanserades satsningen som sedan starten väcker stort nationellt och internationellt intresse. 1-årsdagen firades med en workshop på universitetet tillsammans med industripartners och andra aktörer för att prioritera viktiga satsningar inom utbildning och forskning mot vätgas.

– Det är enormt roligt att samla många aktörer som jobbar för att genomföra och stödja implementeringen av vätgas i norr, och känna att vi skapar gemensam styrka för att snabbare genomföra viktig kompetensutveckling och forskning inom vätgasområdet. Vätgasintitiativet CH2ESS fyller redan ett år så det var extra roligt att få överraska våra workshopdeltagare med tårta under dagen, säger Cecilia Wallmark, verksamhetsledare för CH2ESS vid Luleå tekniska universitet.

Bredd av deltagare

Deltagare på workshopen som syns i bildspelet ovan, var förutom forskare, SSAB, H2 Green Steel, PIKAB, Luleå Energi, Region Norrbotten, Lapplands lärcentrum, Boden Business Agency, Gällivare Näringsliv AB, CGI, LTU Business Lapplands kommunalförbund, Swerim, Lapplands lärcentra, IUC Norr, Kommunalförbundet Akademi Norr och Piteå kommun.

H2 Green Steel var en av dem som föreläste under dagen.

– Den här workshopen är en fantastisk möjlighet när det gäller att få träffa de människor som ska hjälpa oss på vår inslagna resa, och att få inspiration, säger Carlos Bernuy Lopez, vid H2 Green Steel.

Inriktning mot utbildning och forskning inom vätgas

Företagssatsningar på över tusen miljarder kronor görs de kommande årtiondena i norra Sverige. Många av investeringarna är beroende av vätgas och teknik för vätgas. Här, i en av världens hetaste regioner med avseende på vätgasbehov, behöver det kompletteras med kunskap och ny forskning. Det var bakgrunden till workshopen. CH2ESS och kommunerna kommer nu att använda resultaten av workshopen som underlag för planering av ny utbildning och för fortsatt utveckling av forskningsinsatser inom CH2ESS i samarbete med företag och organisationer. Avsikten är att bjuda in till fler liknande diskussioner inom CH2ESS framöver.

– Det var väldigt open-minded i diskussionerna och det tyckte jag var bra. Dels ger det här mig personliga kontakter, dels har jag nu varit med i planen om hur vi ska börja jobba för kompetensförsörjning inom vätgasområdet. Vi måste agera och det känns bra att det märks att det finns en vilja och förståelse för alla, säger Karin Gebing, utbildningsutvecklare i Piteå kommun.

– Vi talade väldigt mycket om vilka möjligheter som finns i regionen kring vätgas och vad vi ska göra så att samhället i stort förstår det, och inte bara politikerna, säger Tomas Hirsch, SSAB.

Några slutsatser av workshopen

Något av det som förstärktes i samtalen under workshopen är att det behövs en bredd av kompetensutveckling inom vätgasområdet och universitetet har börjat se över hur olika nya kurser ska kunna utformas. Man lyfte även vikten av att utbildning inom energifrågor och vätgas ges redan innan gymnasiet.

När det gäller forskning är några av områdena som diskuterades, att undersöka hur man uppnår försörjningstrygghet för och genom de satsningar som görs i norra Sverige när det gäller den gröna omställningen, att studera industriella symbioser (att industrier kan ha nytta av av varandras restprodukter i sina egna processer) kompetensbehov, biobaserad vätgasproduktion, hur man kan återvinna värme från processerna, samt vad kan man använda den syrgas till som blir en restprodukt vid vätgastillverkning, och även frågor om till exempel elbehov och elkvalitet.

Ett år sedan starten av CH2ESS

– Det har varit ett fantastiskt första år med vår vätgassatsning CH2ESS som väcker stort intresse i Sverige och internationellt. Vi har så mycket spännande på gång och det är bara att konstatera att vi kommer att kunna bidra med nya banbrytande kunskaper och insikter inom området, säger Joakim Lundgren, vice verksamhetsledare för CH2ESS.

Det blir fortsatta workshops kring utbildning och forskning framöver med möjlighet att delta för intresserade.