Samarbete RISE SICOMP 2019
Bengt Wälivaara, vd för RISE SICOMP AB och Pär Weihed, prorektor vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Stärker samarbetet med RISE SICOMP

Publicerad: 18 mars 2019

Luleå tekniska universitet har tecknat ett samarbetsavtal med RISE SICOMP AB kring kompetensförsörjning, kompetensutveckling, infrastruktur, forskning och innovation.

– Jag är glad att vi nu formellt undertecknat ett samarbetsavtal med RISE SICOMP. Detta avtal innebär att vi stärker ett samarbete som sedan en lång tid är etablerat och att vi tillsammans definierar forskningsutmaningar och gemensamma forskningsprojekt såväl som projekt inom våra utbildningsprogram. En workshop senare i vår kommer att konkretisera samverkan ytterligare, säger Pär Weihed, prorektor vid Luleå tekniska universitet.

Även Bengt Wälivaara, vd för RISE SICOMP, välkomnar samarbetsavtalet.

– Vi har en lång tradition av samarbete med Luleå tekniska universitet, så det är egentligen inget nytt men nu har vi formaliserat samarbetet i ett avtal. Det är viktigt både för oss och för omvärlden, säger han.

Klara framtida teknikskifte

Samarbetet med RISE omfattar bland annat universitetets forskning om kompositer, vilket är värdefullt i arbetet med att utveckla lättare produkter. Fordonskomponenter i avancerade metallmaterial är i dag en mogen teknik där bland annat Luleå tekniska universitet och Gestamp Hardtech bidragit i utvecklingen. Nu står fordonsindustrin inför utmaningen att klara teknikskiftet mot morgondagens lättviktmaterial som fiberkompositer och multimaterial.

För att möta fordonsbranschens behov planerar RISE SICOMP att bygga en innovationsmiljö för högvolymstillverkning av kompositer och multimaterial. Den långsiktiga visionen är att skapa biobaserade kompositmaterial som är återvinningsbara.

Luleå tekniska universitet ses som en viktig partner i den planerade innovationsmiljön och kan genom sin forskning bidra med värdefull kompositkunskap.

Långsiktigt engagemang med möjligheter

Samarbetet mellan Luleå tekniska universitet och RISE SICOMP innebär ett långsiktigt engagemang som öppnar nya möjligheter, som ett nytt gemensamt kompetenscenter och en ny forsknings- och testanläggning. Förutom forskningen bidrar samarbetet även till att studenterna får praktikplatser och att behovet av nya korta kurser inom fiberkompositer kan identifieras. Samarbetet skapar också möjligheter för studenterna när det gäller uppsatsarbete, sommarjobb och kompetensförsörjning.

En workshop ska genomföras före sommaren där konkreta insatser för samverkan mellan RISE SICOMP och universitetet fastställs.