Stort intresse för rymden i Almedalen

Publicerad: 2 juli 2019

Det var fullsatt på Luleå tekniska universitets två första seminarier i egen regi under Almdalsveckan 2019. Båda seminarierna lyfte högaktuella rymdfrågor; hur rymdteknik gör nytta på jorden och hur det genom att samla stora mängder information från satelliter går att få en lägesbild av planetens hälsa.

– Att plocka ner rymdtekniken på jorden gör nytta och kan användas till allt från övervakning av miljö, bränder och torka till att hålla koll på isars tjocklek, konstaterade Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning med rymdfrågorna på sitt bord.

Hon gästade det första av universitetets två seminarier om rymden under Almedalsveckan i Visby, "Hur landar vi rymdinvesteringarna på jorden?".

Bred enighet kring rymden

Ernkrans poängterade att det finns en bred enighet kring rymdfrågor mellan de olika riksdagspartierna och menar att det är viktigt att rymdverksamhet kopplas till andra politikområden, inte minst ur ett nyttoperspektiv.

I seminariet, som leddes av Johanna Bergström-Roos, RIT/LTU Business, deltog också Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen, Stefan Gustafsson, senior vice president på SSC, Stas Barabash, föreståndare för IRF, Anna Öhrwall Rönnbäck, professor i produktinnovation på Luleå tekniska universitet, Olle Norberg, universitetets vicerektor för rymd, och Christer Fuglesang, forskare och förste svensk i rymden.

– Rymdinvesteringar gör nytta genom att inspirera unga att utbilda sig och forska inom naturvetenskap och teknik. Det är de unga som kommer med nya, innovativa idéer. Vi behöver ett tillflöde av duktiga ingenjörer och forskare, sa Christer Fuglesang.

Andra frågor som var uppe under seminariet var hur rymdbranschen driver den högteknologiska utvecklingen framåt, den nära samverkan mellan industri och akademi inom rymdsfären, samt vikten av att den planerade utbyggnaden av Esrange blir av.

Universitetets andra rymdseminarium – "Så kan rymdtekniken hålla ett vakande öga på vår planet" – skedde i samarbete med ÅF Pöyry och SSC. På agendan var planerna på att göra Norrbotten till säte för ett Global Watch Center (GWC), där data från världens satelliter och andra källor sammanställs, analyseras och görs tillgängliga.

Hantera globala problem

Ett sådant center skulle kunna hjälpa till att hantera globala problem genom trovärdig och snabb information om bland annat avverkning av regnskogar, oljeutsläpp, plast i haven, ökande havsnivåer och hantering av katastrofer som skogsbränder och andra konsekvenser av klimatförändringar. För att löpande kunna producera analyser och underlag för operativa beslut skulle den snabba teknikutveckling som sker inom områden som AI och maskininlärning nyttjas.

– Sverige och Norrbotten kan bli en hub för den här typen av verksamhet, sa Stefan Gustafsson, SSC, som tillsammans med Anna Kinberg Batra, styrelseledamot i SSC, Olle Norberg, vicerektor för rymd, Björn Åkesson, projektägare, ÅF Industrial & Digital Solutions, och Anna Hall, programchef, Big Science Sweden, deltog i samtalet, som leddes av Lars-Eric Aaro, ÅF Pöyry.

Det finns i dag inget oberoende globalt center av detta slag, men panelen var enig om att Sverige har realistiska chanser att bli säte för ett – vilket skulle kräva miljardinvesteringar men också skapa ett stort antal arbetstillfällen.

– Det finns initiativ som gör delmängder av det vi vill, men inget på global skala. Allt skulle ske som en global, oberoende samverkan under FN-flagg, sa Björn Åkesson.

Anna Kinberg Batra lyfte fram kyla och stora ytor som konkurrensfördelar i sammanhanget.

– Jag vill verkligen understryka att vi kan ta position i världen, med Norrbotten som bas. Sverige har hög status i FN-sammanhang och ett gott förtroende internationellt, sa hon.

Luleå tekniska universitets seminarier under Almedalsveckan livesändes och går även att se i efterhand här

Olle Norberg

Olle Norberg, Verksamhetsledare, Vicerektor för rymd

Organisation: Rymdteknik, Verksamhetsstöd, Institutionen för system- och rymdteknik